Využijte barev podzimu a ozdobte si balkony a předzahrádky, než přijde dlouhá zima

Využijte barev podzimu a ozdobte si balkony a předzahrádky, než přijde dlouhá zima
Barvy podzimu přináší intenzivní teplou energii, která je schopná nám zpříjemnit období, kdy po krásném letním počasí najednou přichází chladno a deštivo. Balkony a předzahrádky si v září můžete zkrášlit rostlinami, kterým se venku ještě bude dařit, i když noční teploty začínají klesat.

Pro podzimní výzdobu můžete použít velkou škálu rostlin, které jsou dekorativní, nenáročné a dost silné, aby zvládly výkyvy počasí.

Okrasné zelí patří mezi vděčné dekorace. Stačí mu květináč s vlhkou hlínou a trocha stínu, když ještě přijdou teplé dny. Kombinovat se dá s mnoha dalšími rostlinami.

• Na balkon se také hodí rostliny, které s trochou péče zvládnou přežít i zimu. Zkuste třeba hloh, který vás odmění zářivými červenými bobulemi. Zimě odolá i stálezelený jalovec nebo libavka, která má drobné bílé nebo červené bobule. Z větviček obsypaných bobulemi si snadno vyrobíte i dekorace do bytů.

• Chladno má ráda i rostlina našich babiček. Brambořík dávaly babičky mezi okna, aby je netrápil mráz ani teplo. Na balkoně vydrží do prvních mrazů, potom je potřeba jej chránit, ale nebudou prospívat v teplotách nad 18 °C a v příliš vlhké půdě.

• Další vděčnou rostlinou je nenáročný břečťan. Tomu zima nevadí. Píše se o něm, že nemá rád přímé slunce, ale realita je taková, že si zvykne. Jen musíte hlídat bujnost, aby se vám rostlina nerozrostla a nezačala obtěžovat i sousedy.

• Ideální a vděčnou rostlinou je vřes. Bude vám dělat radost drobnými bílo-růžovými kvítky. Nevadí mu ani stinné a tmavší stanoviště. Chce jen vlhko a kyselejší půdu.

• Balkon může být také domovem pro kamélii. Tato zvláštní kytka, která zdobila hroby samurajů kvete v zimě. V našich podmínkách ale nemá venku vhodné podmínky a před mrazy je třeba ji schovat například do nevytápěného skleníku, na zasklenou verandu. Nemělo by na ní ale přes sklo svítit slunce.

• Podzimní parádnice jsou astry. Svou oblibu si získaly díky široké škále barev a dlouhotrvajícímu květenství. Kvetou v září a říjnu.