S novým rokem nový začátek? I vy si můžete najít vysněnou práci, poradíme, jak na to

S novým rokem nový začátek? I vy si můžete najít vysněnou práci, poradíme, jak na to
Najít si takovou práci, do které nebudete chodit jen kvůli penězům, ale bude vás bavit a vnitřně naplňovat, je možné. Dosáhnout toho může každý. Jak se dopracovat k vysněnému místu?

Najděte své silné stránky

Nejprve je vhodné poznat, k čemu se vlastně hodíme. Možná nás současná práce ubíjí a chodíme do ní jenom proto, že zkrátka potřebujeme výplatu.

Možná jsme ale současně roky stereotypní činnosti natolik uštvaní, že už svůj potenciál ani nevidíme. Není od věci vzpomenout si na dobu, kdy jsme ještě ničím podobným zatížení nebyli – na dětství. Co vás tehdy bavilo, čemu jste se rádi věnovali?

Snili jste například o tom, že z vás bude učitelka nebo veterinář? Jste na správné stopě. Jestliže dál tápete, požádejte o zpětnou vazbu své nejbližší okolí: K čemu se podle nich hodíte a v čem tkví vaše nejsilnější stránky?

Profesní směřování pak přirozeně vychází i z osobnostních předpokladů: Systematický introvert se možná najde ve zpracování účetnictví, kreativní osobnost se vrhne do grafických návrhů, zatímco extrovertní typ se může uplatnit například jako obchodní zástupce.

Buďte lepší než ostatní

Našli jste ten pravý kariérní směr? Výborně. Připravte se, ale na to, že splnění svého snu budete muset něco obětovat.

Obrňte se časem a trpělivostí a zapomeňte na předsudky o tom, že po desítkách let nemáte šanci změnit obor nebo jste na plnění svých přání jste už staří. Vydat se na jinou životní dráhu není nikdy příliš pozdě. Začít například studovat vysokou školu můžete v každém věku.

Psychologové upozorňují na zásadní fakt: Současný trh práce se prudce vyvíjí, obor, který jste vystudovali, může být za pár let obnášet zcela odlišnou náplň práce. Navíc neustále přibývají nové profese. Kdo by si například před pár lety pomyslel, že je možné stát se úspěšným youtuberem? Pokud po čase chceme a potřebujeme změnit své profesní směřování, je to přirozené.

Nutné je také zhodnotit reálnou uplatnitelnost na trhu práce: Kosmetička bude muset čelit výraznějšímu konkurenčnímu tlaku než softwarový inženýr. Budete tak muset přijít i na to, co vás může odlišit od případné konkurence.