Co je to ten lockdown, kterým nás ministerstvo straší v případě, že proticovidová opatření nezaberou

Co je to ten lockdown, kterým nás ministerstvo straší v případě, že proticovidová opatření nezaberou
V posledních dnech se pojem lockdown skloňuje velice často. Co by pro nás toto striktní opatření znamenalo a za jakých podmínek přejdeme do celoplošné karantény?

Co pojem lockdown znamená?

Tímto termínem se označuje úplné "uzamčení". Prakticky se jedná o zavedení celoplošné karantény v České republice. Zakázán je volný pohyb osob mimo jejich bydliště, zpravidla smí občané opustit své bydliště jen za účelem nezbytného nákupu potravin a jiných potřeb, a také smí opustit domov kvůli zaměstnání, jiné výjimky však nebývají. Celkový rozsah lockdownu ale určuje vláda a není podmínkou, že musí dodržovat tento model.

Za jakých podmínek může být vyhlášen v ČR?

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedli, že vyhlášení lockdownu je možné v případě, že občané nebudou dodržovat vydaná opatření proti šíření koronaviru a epidemiologická situace se stane neúnosnou. 

Pokud tak bude počet nakažených a hospitalizovaných osob stoupat, může být zaveden lockdown.

Jak může lockdown v ČR vypadat?

Jistou formu karantény jsme si zažili již na jaře, ale v porovnání s jinými státy byla ta naše trochu mírnější.

Jak by mohla celoplošná karanténa vypadat teď na podzim nastínil ministr zdravotnictví na tiskové konferenci a v některých rozhovorech. Podle něj by se jednalo o omezení veškerých mimopracovních aktivit. Do zaměstnání bychom mohli docházet běžně, jinak bychom měli dům opouštět maximálně ve dvou a co nejvíce se zdržovat doma. Stručně a jasně, do práce, na nákup a domů.

Zatím není jasné, zda-li si vláda vezme příklad z jiných zemí, například z Izraele, kde se občané mohou vydat pouze na nákup potravin, nezbytné drogérie a léků do míst, které jsou vzdáleny maximálně 500 metrů od jejich bydliště. 

Taktéž vláda žádá občany, aby se chovali zodpovědně a dodržovali daná opatření. Stáhněte si do svého telefonu aplikaci eRouška, která pomáhá s jednodušším trasováním.