Léčivá síla a použití granátového jablka

Léčivá síla a použití granátového jablka
Ve chvíli, kdy se rozhodneme rozkrojit si granátové jablko, musíme být plně soustředění a trpěliví. Stačí špatně zaříznout a rudé kuličky se rozprsknou všude kolem. Ale my víme, že následná odměna stojí za to, nejen chutí, ale také svou léčivou silou v různých oblastech našeho zdraví.

Granátová jablka pocházejí z Blízkého Východu, kde rostou zhruba na šesti metrovém stromě starém často několik set let. Pěstují se od pozdního léta do začátku zimy, proto i u nás v obchodech najdeme nejčerstvější granátová jablka v této době. 

Granátová jablka jsou ceněna pro vysoký obsah vitamínu C, draslíku a vlákniny. Obsahují velké množství antioxidantů, které pomáhají chránit tělo proti zánětům a poškozením volnými radikály. Důležité však je v tomto případě konzumovat zrníčka i s bílou slupkou.

Granátové jablko podporuje tvorbu červených a bílých krvinek, uvádí do rovnováhy činnost nadledvin a vyrovnává hladinu cukru v krvi. Díky obsahu kvalitní glukózy zlepšuje soustředění a napomáhá některým mozkovým funkcím. Při pravidelné konzumaci má granátové jablko schopnost rozpouštět žlučové a ledvinové kameny. 

Granátová jablka jsou ceněna pro vysoký obsah vitamínu C, draslíku a vlákniny.

Granátové jablko, Zdroj: HstrongART / Shutterstock

Tipy, jak konzumovat granátová jablka

  • Při uvedených potížích jezte 1 granátové jablko denně.
  • Semínky z granátového jablka si posypte salát, obložený chléb nebo dezert. 
  • Před každým jídlem si dejte hrst semínek z granátového jablka, zabráníte tím přejídání. 

 

Zdroje:

  • Superpotraviny, Susanna Bingemerová
  • Léčivá síla ovoce a zeleniny, Anthony William