Sen o tetování

Sen o tetování
V domorodých společnostech je rituál tvorby tetování iniciací do dospělosti. Tento archaický význam se přenáší i do současnosti, kdy pomocí tetování externalizujeme a zvěčňujeme své zážitky.

Tetování jako symbol

Ne nadarmo je typickým projevem rebelie během puberty to, že si necháme udělat tetování. Tetování je ocejchování vlastního těla, jako námi vlastněného majetku a našeho primárního práva. V domorodých společnostech je rituál tvorby tetování iniciací do dospělosti. Tento archaický význam se přenáší i do současnosti, kdy pomocí tetování externalizujeme a zvěčňujeme své zážitky.

Tetování nám pomáhá ukázat světu naše zájmy a strasti pomocí jejich provázání s naším tělem. Jako takové je extrovertním projevem nejniternějších obsahů psyché a naší osobnosti.

Tetování ve snu

Může se nám zdát, že jsme v tetovacím salónu a necháváme si zrovna nové tetování udělat. Snář poukazuje v rámci takového výjevu zejména na bolest, kterou u toho zažíváme. Tetování je přenesením vnitřních obsahů na povrch a sen o tetování je snem o jejich sdílení. Ať už se jedná o skryté tužby, či dlouho potlačované jizvy, proces, během kterého je přestáváme skrývat a vynášíme na povrh je často bolestivý a nejednoduchý.

Sen se vám to pomocí symboliky tetování snaží naznačit a ukotvit ve vás snahu v tomto sdílení přetrvat. Jizvy a rány na povrchu se nesou snáze než ty pohřbené na dně lidského srdce, neboť vně je může spatřit někdo, kdo si podobnými problémy prošel a může nám nabídnout pomoc. Tento axiom platí jak pokud to co „odkrýváme“ v sobě nese negativní vazbu (trauma, špatný zážitek), tak i tu pozitivní (skryté touhy, nerealizované volnočasové aktivity apod.).