Připravte se na sychravé dny - 3 bylinné recepty na posílení imunity

Připravte se na sychravé dny - 3 bylinné recepty na posílení imunity
Dny se zkracují a slunce je čím dál méně. Je nejvyšší čas si připravit zásobu bylinných čajů, tinktur a olejů. Které bylinky z našich zahrádek ještě nyní můžeme využít?

Třapatka nachová

Původní indiánská bylinka. Indiáni ji používali proti bolestem hlavy a krku. Při tradičních potních kůrách se šalvějí pročišťovali nebo žvýkali její kořen při bolestech zubů a krku pro znecitlivění. Třapatka neboli echinacea zvyšuje imunitu. Tinkturu z třapatky je třeba jako prevenci podávat dlouhodobě, po celou zimu a především při hrozící chřipkové epidemii. Třapatku pěstujeme ze semen, ale jednodušší je zakoupit sazenici na jaře nebo na podzim. Vypěstovaná ze semínka kvete až druhým rokem a poté jako trvalka každý rok od poloviny léta do podzimu. Květy a listy sbíráme po celé léto, kořeny až po odkvětu rostliny na podzim.

Třapatková tinktura 

100 g čerstvých kořenů, květů nebo listů naložíme do čisté zavařovací sklenice do 500 ml 40 - 60% lihu. Louhujeme 1 - 2 týdny při pokojové teplotě. Scedíme přes plátýnko do tmavých skleněných lahviček.  

Užíváme preventivně jednu lžičku denně. Při počátku nemoci čajovou lžičku každé 3 hodiny, poté 3x denně lžičku až do uzdravení. 

Měsíček lékařský

Letnička obsypaná zářivě žlutými a oranžovými květy nesmí chybět na žádné léčivé zahradě. Je jednou z nejúspěšnějších léčivých bylin. Při vnitřním podání léčí především játra a žlučník, astma, kašel, bušení srdce, vředové choroby žaludku, dvanácterník a záněty střev. Upravuje menstruaci, hojí vnitřní i vnější záněty, uklidňuje a působí antibioticky. Pomáhá v boji proti rakovině především trávicího ústrojí a ženských orgánů. 

Měsíček vypěstujeme snadno ze semen vysetých na záhony v předjaří. Další roky se velice lehce množí sám. Kvete po celou sezónu. Pro sušení sbíráme květy v plném rozkvětu od června do srpna a sušíme bez květních lůžek ve stínu na sítu.

Měsíčkový čaj

1 lžíci sušených okvětních lístků vložíme do 1 hrnku studené vody a přivedeme k varu. Povaříme jen 1 - 2 minuty a odstavíme. Louhujeme 10 minut. Pijeme 3x denně 1 šálek pro léčbu jater, žlučníku, zánětů, při kašli a bolestivé menstruaci a zevně na výplach očí při zánětů spojivek.  

Bazalka pravá

Bazalka je univerzální bylinka s mimořádným působením proti křečím a bolestem ze špatného trávení a nadýmání. Působí protizánětlivě a mírně antibioticky. Podporuje činnost srdce a uklidňuje nervy. Pomáhá při nespavosti, kašli, migréně a závratích. Není vhodná k dlouhodobému podávání! 

Bazalku vyséváme na jaře, ale lépe si ji předpěstujeme za oknem a poté přesazujeme. Chráníme před slimáky! Bazalka je teplomilná a potřebuje slunné stanoviště. Dobře se pěstuje na balkonech a na terasách. Bazalka se nesmí nikdy přemokřit, hrozí uhynutí kořenového systému. 

Bazalku užíváme nejlépe čerstvou nebo lístky zamrazíme a během zimy postupně přidáváme do jídel. 

Bazalkový olej

Čisté bazalkové listy naskládáme do zavařovací sklenice a zalijeme olivovým olejem. Během týdne listy zčernají, poté přecedíme do čisté sklenice a uchováme v chladu. Používáme do salátů a dochucení jídel nebo při potížích jen tak na lžičku.