Zelená káva. Elixír nebo jen marketingový tah?

Zelená káva. Elixír nebo jen marketingový tah?
Možná už jste slyšeli o zdraví prospěšných účincích zelené kávy i o jejích vlastnostech údajně pomáhajících při hubnutí. Ale je zelená káva opravdu zdravější a skutečně nám pomáhá ke zhubnutí?

Jak zelená káva vzniká

Zelená kávová zrnka získáme z plodů kávovníků po usušení a oloupání hrubých zrn či fermentací pomocí enzymů. Zelená káva se již dále nepraží a zůstává zcela syrová. Je možné ji skladovat několik let, v některých zemích jsou dokonce oceňovány starší ročníky, podobně jako u vína. Zelená káva se od té pražené zcela liší i svou chutí. Je více nakyslá a chuťově se podobá zelenému čaji. Ačkoliv původ těchto zrn je stejný, chemické účinky na naše zdraví jsou velmi rozdílné.

Zdroj: Autor: Viktoria Gavrilina / Shutterstock

Je zelená káva opravdu takovým elixírem?

V zelených zrnech zůstává mnohem více zdraví prospěšných látek a také zanedbatelně větší množství kofeinu. Mezi prospěšné látky patří i vzácná kyselina chlorogenová, která má silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Ty mohou pomáhat snižovat riziko chronických onemocnění jako je cukrovka nebo srdeční choroby. Studie však ukázaly, že dlouhodobé užívání extraktu ze zelené kávy může naopak způsobovat narušení kostní tkáně. Proto se nedoporučuje užívat větší množství zelené kávy dlouhodobě, dokud nevyjdou podrobnější studie zaměřující se na rizika užívání extraktu ze zelené kávy. I zde tedy platí rčení všeho s mírou.

Zelená káva se od té pražené zcela liší i svou chutí. Je více nakyslá a chuťově se podobá zelenému čaji.

Zelená káva a hubnutí

Ještě dnes se setkáme s označením zelené kávy jako zázračného doplňku při hubnutí. Podle mnoha zdravotníků je však tento fakt zpochybnitelný. Neexistuje žádný vědecký důkaz, že by zelená káva byla účinná při hubnutí. Je tedy zapotřebí mnohem přesnějších výzkumů, než bylo zatím uskutečněno. 

Zázraky nečekejte

Zelená káva může být skvělým výživovým doplňkem, ale pouze za předpokladu, že ji užíváte v doporučeném množství a dodržujete zdravou životosprávu. Zelenou kávu si můžete pořídit v různých podobách, s kofeinem i bez. Na trhu jsou kapsle s extraktem z nepražených zrn, tabletky, instantní káva či samotná zrna.   

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.healthline.com