Které bylinky snadno vypěstujete i s dětmi

Které bylinky snadno vypěstujete i s dětmi
Vytvořte s dětmi na zahradě nebo na parapetu bylinkový koutek, kde budete společně trávit spoustu báječných chvil. Děti se naučí starat nejen o rostliny, ale také o své zdraví.

Vyberte slunné místo s dobře propustnou zeminou. Pokud máte k dispozici celý kout zahrady, vytvořte si bylinkovou spirálu z kamenů nebo cihel. Ale stačí i balkón nebo parapet, jen budete muset častěji zalévat. Je důležité, aby bylo místo pro děti dobře dostupné a snadno pozorovatelné. Při vaření oceníte jejich blízkou dostupnost. 

Měsíček lékařský

Snadno se pěstuje a u dětí je oblíbený pro svou veselou žlutooranžovou barvu připomínající malá sluníčka. Jeho květy na zahradě září až do pozdního podzimu. Vysevejte jej na jaře a semenáčky chraňte před slimáky. Děti mohou pozorovat, jak se květy při slunečném počasí otevírají a před deštěm zase zavírají. Okvětními lístky měsíčku nazdobte kaše, polévky, poháry nebo saláty. S dětmi snadno vyrobíte i měsíčkovou mast, která se bude hodit na odřeniny, štípance a popáleniny.

Brutnák lékařský

Brutnák je půvabnou modrookou bylinkou, která se snadno pěstuje a neměla by chybět v žádné přírodní zahradě. Jeho blankytně modré květy lákají včely a čmeláky k opylení. Brutnák poslouží jako včelí laboratoř a naučí děti respektu k bodavému hmyzu. Na volnou plochu rozhoďte semínka a jen se postarejte o to, aby se vám nerozšířil tam, kde nechcete. Při dobrých podmínkách naroste do výšky až 1 m a až do října postupně rozkvétá. Děti naučíme opatrně sbírat rozkvetlé květy bez chlupatého kalíšku (pozor na včelky!) a zdobit jimi nápoje, dezerty či pomazánky. Do letních nápojů si můžeme zamrazit kvítky brutnáku s vodou do formiček na led. 

Slunečnice roční

Slunečnice je dominantní ozdobou každé zahrady. Krásně ozdobí i malý balkon nebo předzahrádku. Název získala podle řeckého boha slunce Helia díky své schopnosti otáčet se za sluncem. Roste dobře všude tam, kde má dostatek slunce a vláhy. Vyséváme v období dubna až května přímo na záhon nebo předpěstujeme za oknem, a malé semenáčky přesazujeme v průběhu května. Slunečnice je oblíbenou slimáčí pochoutkou. Při deštivém počasí chráníme sazeničky uříznutou PET lahví nebo ochranným límcem z plechu. Semena sklízíme před úplným dozráním, jakmile se květy začnou ohýbat nebo necháme slunečnici jako krmítko pro ptáky. Oloupaná semínka sypeme na chléb s máslem a zeleninou nebo si s dětmi upečeme semínkové housky.

Chrpa polní

Chrpu dnes díky chemickým postřikům vídáme jen zřídka. Podle výskytu chrpy poznáme čisté prostředí. Na zahrádce si děti mohou vysévat chrpy různobarevné - od klasické modroočky po růžovou, fialovou a bílou variantu. Pěstují se snadno a kvetou po celé léto až do podzimu. Čerstvé chrpové květy okrášlí každý pokrm. Je třeba otrhat jen okvětní lístky bez kalichu. Sušené květy si uchovávají pěknou barvu a můžeme je přidat do bylinkové soli nebo na květinová přáníčka.