Obilná kaše na tři způsoby: Podzimní snídaně, které dokonale prohřejí

Obilná kaše na tři způsoby: Podzimní snídaně, které dokonale prohřejí
Ranní porce teplých obilovin nás nejen prohřeje, ale také nabije energií a zasytí na celé dopoledne. Už jste si vyzkoušeli uvařit pravou staročeskou jáhlovou nebo pohankovou kaši?

Není to tak těžké, jak se zpočátku zdá. Stačí si obiloviny večer před spaním naložit do hrnce se studenou vodou, ráno jen chvíli prohřát a energetická nálož minerálů a vitamínů je na světě!

Jáhlová kaše

Na jeden díl předem namočených a scezených jáhlových zrn přidáme dva díly vody. Když se voda vyvaří, přilijeme jeden díl mléka (můžeme vynechat) a necháme pod pokličkou dojít. Kaši si dochutíme dle svých preferencí. Nejlepší je s ořechy, skořicí a medem.

Jáhly mají nízký glykemický index, a proto jsou vhodné i při redukci váhy. Obsahují vysoký podíl bílkovin, řadu minerálů a stopových prvků jako jsou draslík, hořčík, fosfor, měď, zinek, železo nebo mangan. Jáhlová kaše působí hojivě na sliznici žaludku a je prospěšná při oslabené slinivce. 

Pohanková kaše

Na jeden díl předem namočené pohanky lámanky přilijeme 1,5 dílu vody nebo mléka. Povaříme 3–5 minut a necháme 10 minut dojít v teple pod pokličkou. Hotovou kaši ochutíme skořicí a nakrájenými datlemi nebo javorovým sirupem.

Pohanka je bohatá na rutin, který pomáhá zachovat zdravý cévní systém. Je plná vitamínu C, B, lecitinu, železa a manganu.

Rýžová kaše

Rýžová kaše je na přípravu nejsložitější, vaří se ze všech obilovin nejdéle a vyžaduje naši pozornost, aby se nepřipálila. Na kaši je vhodná rýže kulatozrnná. Pro rychlejší přípravu, rýži v předvečer vložíme do hrnce s vodou, a ráno scezenou použijeme. Vaříme ji nejprve s 1 dílem vody a postupně přiléváme 3 díly mléka, zabráníme tak připalování rýže. Sladíme až po odstavení. Ochutíme sirupem nebo kvalitní čokoládou. 

Rýže je zdrojem rychlé energie, je lehce stravitelná a posiluje imunitní systém. Zmírňuje průjem i zácpu. Léčí trávicí a střevní potíže.