Narození dítěte ve snu: Příslib budoucnosti a nekonečné možnosti

Narození dítěte ve snu: Příslib budoucnosti a nekonečné možnosti
Narození dítěte může symbolizovat úzkost z blížící se budoucnosti, ale také zrození něčeho nového a úchvatného

Narození dítěte je pro mnohé jedním z nejkrásnějších momentů v životě. Dítě představuje příslib budoucnosti a nerealizovaný potenciál s nekončícími možnostmi.

Varianta č. 1 – Dítě jako anxiózní podnět

Během ontogeneze představuje založení rodiny a zplození potomků pro většinu z nás přirozený průběh života. Ne každý však vnímá tuto vidinu budoucnosti jako atraktivní a v současnosti se progresivně více žen rozhoduje se raději koncentrovat na kultivaci vlastní osobnosti či kariéry.

Symbolika dítěte tak nemusí být nutně pouze pozitivního charakteru a pro mnohé značí spíše obavy než dychtivé očekávání zakotvení a založení vlastní domácnosti. Dítě v takovém případě může být nevědomím využito jako symbol pro obavy z toho, že pokud se nám nepodaří se prosadit, skončíme na této dráze. Pokud pro vás vize založení rodiny je oproti tomu pozitivního charakteru, snář nabízí opačný, komplementární výklad.

Narození dítěte je pro mnohé jedním z nejkrásnějších momentů v životě, Zdroj: SvetlanaFedoseyeva / Shutterstock
 

Varianta č. 2 – Dítě jako symbol potenciálu

Narození dítěte může symbolizovat úzkost z blížící se budoucnosti, ale také zrození něčeho nového a úchvatného. Jako tabula rasa je dítě symbolem budoucnosti, ideálu a nekončících možností. Zrození dítěte ve snu tak může mimo jiné značit i to, že se vám podařilo něčeho podobného docílit ve vašem stávajícím životě.

Překlenutí jednoho ontologického období do druhého či jiná významná životní změna jsou příklady takové změny. Jako zlaté dítě může značit také bližší kontakt s vlastní minulostí, dříve opuštěnými ideály a znovunalezení subjektivní identity.

Zdroj článku:
  • Autorský text