Zdražení dálničních známek: Motoristé, připravte se na další ránu, tomu neuvěříte

Zdražení dálničních známek: Motoristé, připravte se na další ránu, tomu neuvěříte
Jedním z opatření vládního konsolidačního balíčku, který měl za cíl zlepšení českých veřejných financí, bylo i významné zvýšení ceny roční dálniční známky z dosavadních 1 500 Kč na 2 300 Kč. Z vyjádření politiků se nicméně zdá, že se v dohledné době nemusí jednat o poslední zvýšení ceny.

Aktuální cena dálniční známky

Stát letos zvýšil cenu roční dálniční známky po dlouhých 12 letech, současně nicméně snížil cenu u měsíční a desetidenní dálniční známky a zcela nově zavedl jednodenní dálniční známku. Stále platí, že ekologické vozy, tedy vozy jezdící na biometan, zemní plyn a plug-in hybridy, mají cenu výrazně sníženou.

Zajímavou novinkou webu edalnice.cz je skutečnost, že při koupi dálniční známky bude Vaše SPZ ověřena v Registru silničních vozidel, což redukuje možnost chyby při zadávání značky. Při zadání SPZ je rovněž automaticky doplněn pohon vozidla uvedený v Registru a je nabídnuta příslušná sleva.

Cena dálniční známky se skokově zvýšila k 1.3.2024, motoristé měli nicméně možnost až do konce února zakoupit roční dálniční známku v původní ceně. Poslední únorový den roku 2024 proto Češi koupili vůbec nejvíce dálničních známek za jeden den (219 tisíc) od spuštění systému elektronických dálničních známek v prosinci 2020. Drtivá většina (více než 90 %) dálničních známek bylo zakoupeno přes státní e-shop edalnice.cz, zbývající pak přes pobočky České pošty a síť čerpacích síť EuroOil.

Budoucí způsob určení ceny dálniční známky

Letošní zdražení může být předehrou pro další růst cen v letech následujících. Ministr dopravy zvažuje inspiraci jinými evropskými státy (zejména Rakouskem), které ve způsobu zohlednění ceny dálniční známky pracují s inflací. Bližší informace o způsobu výpočtu by měly být známy ve druhé polovině roku 2024. V posledních měsících nicméně přicházely od statistiků dobré zprávy týkající se výrazného zpomalení tempa inflace. Pokud by se inflace držela kolem cíle České národní banky (2 %) bylo by zvýšení ceny dálniční známky od ledna 2025 spíše symbolické. Ceny by měly být zaokrouhlovány na stokoruny, lze proto očekávat, že cena dálniční známky by se v příštím roce mohla zvýšit o 100 Kč.  

Cena dálniční známky by se měla v budoucnu odvíjet dle aktuální inflace
Cena dálniční známky by se měla v budoucnu odvíjet dle aktuální inflace | Zdroj: AndreyPopov / Depositphotos

V roce 2023 získal stát prodejem dálničních známek takřka 6,5 miliardy Kč. S ohledem na zvýšení ceny dálniční známky očekává Státní fond dopravní infrastruktury navýšení příjmů o 600 milionů v roce 2024 a až 2,5 miliardy Kč v roce 2025.   

Ceny dálničních známek v Evropě

Evropské státy lze rozdělit podle jejich přístupu ke zpoplatnění dálnic na tři kategorie: země nevyžadující žádné poplatky za využití dálniční sítě pro vozy do 3,5 tuny (např. Německo, Finsko, Estonsko), země využívající systém mýtných bran (např. Francie, Itálie) a země využívající systém dálničních známek. Ceny ročních dálničních známek jsou v Evropě dosti rozdílné, od Rumunska, kde zaplatíte za roční kupón 28 euro, až po Slovinsko, kde stojí 117 euro. Aktuální cena české roční dálniční známky (zhruba 92 euro při aktuálním kurzu koruny) se blíží ceně obdobného kupónu v Rakousku (96,40 euro). Na Slovensku pořídíte roční kupón za 60 euro.