Meteorologické jaro začíná útokem na rekord: Následující dny přinesou nadprůměrné teploty

Meteorologické jaro začíná útokem na rekord: Následující dny přinesou nadprůměrné teploty
V pátek 1. března 2024 teploty vzduchu vystoupaly až na rekordních 17 °C. Možná tak bude překonána hodnota naměřená v Klementinu před 102 lety. Nadprůměrné teploty přinese celá první polovina března, ačkoli bude spíše zataženo a místy deštivo.

První březen teplotně zaútočí na rekord z roku 1922

V pátek 1. března 2024 byly hned dva důvody k radosti. Začínal totiž odpočinkový víkend a s ním meteorologické jaro, a protože to bude zásluhou teplého jižního proudění teplotně nadprůměrné, čekají nás v nejbližší době relativně prosluněné výhledy a teplotní rekordy. Právě pátek útočil na rekord z 1. března roku 1922, kdy bylo v pražském Klementinu naměřeno příjemných 16,1 °C. Astronomické jaro pak letos připadá na 20. března 2024.

Třebaže den nezačíná právě optimisticky a nic zpočátku nenasvědčuje tomu, že by se situace měla zlepšit, můžeme se podle předpovědí těšit na skutečně přívětivé teploty. Na mnoha místech se nám obloha zatáhne a pokryje šedivými mraky, lze očekávat dokonce i přeháňky nebo déšť. Ojediněle se mohou během rána vyskytovat mlhy a teploty kolem 2 až 6 °C. V průběhu dne by se ovšem měla situace postupně zlepšovat a rtuť teploměru podle všeho vystoupá na 12 až rekordních 17 °C, na některých místech možná i na 18 °C. Třeba to pro vás bude příležitost i na nějaký menší výlet do přírody, která se snad už opravdu začíná probouzet z dlouhé zimy.

Příští týden přijde mírné ochlazení, přesto nadprůměr

Sobota 2. března 2024 odstartuje v podobném duchu, tedy oblačným až zataženým nebem s přeháňkami či dešti. Počítejte raději i s ranními a dopoledními mlhami. Teploty se budou v tomto čase pohybovat mezi 2 a 6 °C, na východě země se budou držet okolo 8 °C. Během dne by mělo být polojasno a teploty nakonec vystoupají k 10 až 15 °C, což by tedy mělo být opět relativně příjemné.

Téměř stejný scénář nabídne neděle 3. března, kdy bude rovněž oblačno až polojasno s ranními teplotami 2 až 7 °C a možnými mlhami. V průběhu dne se teploty vyšplhají na 12 až 16 °C. Prakticky totožné počasí se přihlásí ke slovu i v pondělí a v úterý pak už bude spíše oblačno až zataženo s celkově nižšími teplotami 9 až 13 °C během dne. Příští týden tedy přinese mírné ochlazení. Ojediněle se objeví přeháňky. Nijak závratně se nebude vymykat ani středa s oblačnou až zataženou oblohou, dešťovými přeháňkami a na horách i sněhovými. Ráno a dopoledne počítejte opět s nízkou oblačností a mlhami. Ranní teploty se budou držet v rozmezí 2 až 7 °C, denní mezi 8 a 12 °C.

Deštník raději neodkládejte.
Deštník raději neodkládejte. | Zdroj: ValeStock / Depositphotos

Ačkoli si tedy pro nás jaro na samém začátku připraví rekordní teploty, během celého týdne budou zase mírně klesat. Slunečného počasí si v těchto dnech zřejmě mnoho neužijeme, alespoň ne v dopoledních hodinách. Můžeme však doufat, že se chmurné mraky protrhnou a vykoukne mezi nimi hřejivé slunce. První polovina března každopádně slibuje období celkově nadprůměrných teplot, ačkoli odchylka od dlouhodobého normálu patrně už nebude tak vysoká, jako byla ve druhé polovině února.