Zpestřete si jídelníček cizokrajnými druhy fazolí

Zpestřete si jídelníček cizokrajnými druhy fazolí
Fazole jsou hodnotnou potravinou obsahující významné množství bílkovin. Už jeden šálek fazolí denně pomáhá stabilizovat inzulin a krevní cukr, snížit krevní tlak i riziko infarktu. Díky vysokému obsahu vlákniny také aktivizují trávicí trakt. Poznejte cizokrajné druhy fazolí a vyberte si ty, které se vám nejvíce zamlouvají.

Adzuki

Tyto fazole s oříškovou chutí pocházejí z Himalájí. Neobsahují puriny, a tedy nenadýmají jako jiné druhy fazolí. Doporučují se při ledvinových onemocněních a trávicích problémech. Pomáhají udržovat normální hladinu krevního cukru. Obsahují mnoho bílkovin, vápníku a fosforu. Fazole adzuki se hodí jak do slaných, tak i do sladkých pokrmů. Namáčí se minimálně 3 hodiny a vaří se 45 minut, solíme až po uvaření.

Černá fazole

Černě zbarvená fazole nasládlé chuti je výbornou přílohou do salátů. Pochází z Jižní Ameriky a dnes se pěstuje i v Číně a Thajsku. Výborně se hodí do mexické a vegetariánské kuchyně. Je léčivou potravinou na srdeční choroby. Namáčí se 8–12 hodin a vaří se přibližně hodinu a půl. 

Mungo

Pochází z Indie, ale dnes se pěstují především v Číně a Thajsku. Tyto drobné zelené fazolky jsou výborným zdrojem železa, dále draslíku a hořčíku. Chutnají stejně jako zelený hrášek a jsou velmi dobře stravitelné. Nejlépe chutnají naklíčené. Namáčí se minimálně 4 hodiny a vaří se 45 minut.  

Pinto

Vyniká moučnou strukturou s pikantní chutí. Je rozšířená v Mexiku a Spojených státech a často je konzumována ve směsi s rýží zabalená v kukuřičné tortille. Namáčí se 8–12 hodin. Pro lepší stravitelnost se doporučuje konzumace společně s bylinkami. 

Borlotti

Pocházejí z Itálie, jsou populární i v turecké a mexické kuchyni. Mají nasládlou chuť připomínající ořechy nebo kaštany. Po uvaření mají jemnou krémovou texturu, zachovají si tvar a zůstanou pevné, výborně se tedy hodí do salátů. Vaří se z nich proslulá polévka Minestrone.