Bylinné koupelové soli: Voňavý dárek pro vaše blízké

Bylinné koupelové soli: Voňavý dárek pro vaše blízké
Léčivé soli do koupele jsou známé od nepaměti. Ve směsi s aromatickými bylinami si můžete dopřát skvělou chvilku relaxace nebo obdarovat své blízké. Vykouzlete si své vlastní bylinné směsi, které uklidní, prohřejí a povzbudí unavenou mysl.

Jakou sůl zvolit

Použít můžeme klasickou kamennou sůl. Himalájská léčivá sůl obsahuje více minerálních látek, a navíc je díky oxidům železa zbarvena do růžova až červena. Zkusit můžeme i hrubou portugalskou sůl, která se získává tradiční cestou odpařování od mořské vody. Při kožních potížích volíme sůl z mrtvého moře. 

Jaké bylinky použít

Byliny volíme dle osobní potřeby. Potřebujeme-li rozptýlit a zahřát připravme si rozmarýn, hřebíček, skořici, tymián nebo jalovec. Po zklidňujících léčivkách sáhneme v případě nervozity a únavy. Vybírat můžeme z levandule, meduňky, bergamotu, citronely, heřmánku, kadidla či majoránky. Kombinujeme sušené bylinky s kvalitními éterickými oleji. Dodržujeme pravidlo dávkování na 1 kg soli - 20 g vybrané sušené byliny a 5–10 kapek éterického oleje. Éterický olej nakapeme zvlášť do soli, kterou promícháme a teprve poté přimícháme byliny. Sůl s bylinkami můžeme střídat do barevných vrstev. Na ozdobu a osvěžení směsi přidáme sušené okvětní lístky růže, čekanky, chrpy a měsíčku.

Prohřívající bylinná sůl

Kvalitní mořskou sůl smícháme se sušeným tymiánem a majoránkou a přidáme éterické oleje eukalyptu, kadidla a borovice. Pokud máme, můžeme do soli vmíchat několik lžic hořčičného nebo sezamového oleje. Doplníme okvětními lístky chrpy a měsíčku.

Harmonizující bylinná sůl

Růžovou himalájskou sůl smícháme se sušenou levandulí, okvětními lístky růže a měsíčku. Do směsi nakapeme bergamotový nebo kadidlový éterický olej. Pro hladkou pleť přidáme několik lžic jojobového nebo mandlového oleje.