Je po čtyřicítce nezbytné držet diety?

Je po čtyřicítce nezbytné držet diety?
Z časopisů a internetových stránek na nás dennodenně vyskakují návody na speciální diety. Uvedené stravovací postupy vyžadují dodržování striktních pravidel, což je v běžném životě téměř nemožné dodržet. Jak se v tom všem máme tedy vyznat?

Ženy od čtyřiceti let výše jsou v nejlepším věku a mají před sebou báječná léta. Aby zůstaly v kondici a dobré náladě, nemusí se stát nutričními odborníky ani dodržovat přísné diety. Stačí během denního jídelníčku dodržovat základní pravidla zdravé výživy, mít k jídlu kladný vztah a užívat si radost z pohybu. Tedy žádné zákazy a následné přejídání, zkuste vnést do svého života rovnováhu.   

Jezte potraviny v jejich přirozeném stavu

Jídelníček by měl být postavený na příjmu přirozených potravin, které nejsou technologicky zpracované a chemicky dochucované. Tedy místo bramborových lupínků si vyrobte třeba semínkové křupky, namísto čokoládové tyčinky zkuste datlové lanýže a když dostanete chuť na zmrzlinu rozmixujte mražené ovoce s tvarohem. 

Dopřejte svému tělu dostatek živin

Jídlo založené na dostatku zeleniny a ovoce, na celozrnných obilovinách, na kvalitních bílkovinách a tucích zajistí vašemu tělu dostatek živin v ideálních přirozených poměrech. Navíc přirozené potraviny nejsou návykové a nenutí člověka k přejídání. Zeleninu v různých podobách jezte třikrát denně. Ovoce si dopřávejte ideálně samostatně. Obiloviny přednostně používejte v jejich přirozené celozrnné podobě. Druhy obilovin střídejte a nezapomínejte na ty méně obvyklé jako je pohanka, amarant či jáhly. Dbejte na větší podíl příjmu rostlinných bílkovin na úkor živočišných. Nezapomínejte také na luštěniny, ořechy a semínka. 

Podporujte zdravé stravování pohybem

Pravidelný pohyb je zdravou součástí našeho života v každém věku. Ale obzvlášť v tom pozdějším je důležitý a potřebný. Vedle každodenního pohybu na čerstvém vzduchu jsou důležité posilovací a protahovací cviky, které podpoří ohebnost těla a pevnost svalů. Ideální aktivitou je plavání, tanec nebo jóga. Najděte si cvičení, které vás těší, a pohyb, který vás dobíjí energií. Tyto činnosti si pravidelně dopřávejte. Kromě dobré nálady vám pomohou udržet zdravou kondici, zlepší flexibilitu a sníží riziko vzniku srdečně cévních onemocnění.