Znáte tyto britské tradice? Obřad klíčů nebo sčítání labutí

Znáte tyto britské tradice? Obřad klíčů nebo sčítání labutí
Svatby členů královské rodiny a nejrůznější slavnostní události poutají zpravidla největší pozornost. Existuje však spousta dalších obřadů a událostí, které si získaly důležité místo mezi britskými královskými tradicemi. Slyšeli jste třeba o sčítání labutí nebo tzv. obřadu klíčů?

Přehlídka „Trooping the Colour“

Výměna stráží vám pravděpodobně není cizí, nejedná se ovšem o jediný velký královský ceremoniál, jehož se královnina garda účastní. Každý červen pochodují uniformovaní strážci podél nákupního centra v Londýně při příležitosti oficiálních oslav narozenin britského panovníka. Děje se tak už více než 260 let.

Přes 1400 silných vojáků, 200 koní a 400 hudebníků se sejde ve skvělé ukázce vojenské preciznosti, jezdeckého umění a fanfár, aby společně vytvořili masivní vlasteneckou podívanou. Ceremoniál původně nesloužil jako oslava, nýbrž vojenský rituál mající zajistit, aby britští vojáci poznali barvy vlastního pluku a věděli, kdo při bitvě stojí na jejich straně.

Ulice lemují davy mávající vlajkami, zatímco průvod se přesouvá od Buckinghamského paláce k přehlídkovému prostranství Horse Guards Parade ve Whitehallu, a to po boku členů královské rodiny, kteří jedou na koních nebo se vezou v kočárech. Později následuje návrat k Buckinghamskému paláci, z jehož balkonu královská rodina sleduje přelet letadel RAF. V Green Parku bývá při této příležitosti vypálena salva z jednačtyřiceti zbraní.

Obřad předávání klíčů – i kdyby bomby padaly!

Londýnský Tower nadchne nejednou zajímavostí, třeba i méně známým obřadem, který se zde koná každý den a trvá už 700 let. To z něj činí jeden z nejstarších vojenských ceremoniálů na světě. Původně bezpečnostní opatření se vyvinulo v záležitost tradice. Každou noc přesně ve 21:53 vrchní strážce oddílu Yeomen Warders (lidově známých jako Beefeaters) v doprovodu královniných gardistů obchází Tower a zajišťuje brány. Když dorazí do Bloody Tower (Krvavé věže), hlídač se zeptá: „Kdo je tam?“ Strážce potvrdí, že má královniny klíče, a je vyzván, aby prošel. Takhle to chodí beze změny každičkou noc.

Pouze jedinkrát v historii došlo ke zdržení, a to když během 2. sv. války dopadla poblíž Toweru bomba z náletu a výbuch odhodil dozorce i jeho doprovod. Nebyli zranění a pokračovali v obřadu. Dokonce poslali králi Jiřímu VI. dopis, v němž se omlouvali za zpoždění. Král odpověděl, že bombový útok je přijatelná omluva…

Sčítání „němých“ labutí

Už od 12. století je labuť velká jedním ze symbolů britské monarchie. V angličtině se tomuto druhu říká „mute swan“ neboli němá labuť, protože nedělá takový hluk jako jiné druhy. Tenkrát byla považována za lahůdku. Pokud lidé, kteří nebyli součástí monarchie, chtěli vlastnit němou labuť, museli zaplatit obrovskou částku za to, aby jí byla na zobák dána značka. Koruna zhodnotila, které labutě jsou její (ty neoznačené), a zajistila jich takový počet, jaký panovník požadoval.

Dnes se naštěstí labutě velké na jídelníčku už nevyskytují. Každoroční sčítání populace na konkrétním úseku řeky Temže se ze slavnostní události změnilo v důležitý prvek ochrany přírody a snahu o zachování druhu. Flotila tradičních veslařských člunů obsazená lidmi v šarlatových košilích opatrně krouží kolem ptáků, zvedá je z vody a kontroluje jejich zdraví.

Tradiční sčítání labutí, zdroj: Frank 2012 / Shutterstock

Stojan oznamující narození dítěte

Jako první se o narození nového člena královské rodiny musí dozvědět panovník. Když ale nastane čas podělit se o šťastnou novinu se světem, přichází na řadu slavnostní zlatý stojan. Po narození prince Louise v dubnu 2018 bylo před Buckinghamským palácem vystaveno oznámení na stejném stojánku, který oznamoval narození jeho otce, prince Williama, v roce 1982. V minulosti bývala oznámení psána ručně, což už dnes neplatí. Leckdo by mohl namítnout, že v době sociálních sítí existují efektivnější způsoby, jak šířit zprávu o miminku. Přesto nelze popřít, že papír na zlatém stojanu má své kouzlo. Krom toho je oznámení obvykle souběžné s elektronickou verzí na Twitteru.

Zdroje článku: