Jak dobře znáte první trimestr těhotenství? Kvíz o změnách v těle a vývoji plodu

Jak dobře znáte první trimestr těhotenství? Kvíz o změnách v těle a vývoji plodu
Prvním trimestrem, který trvá 13 týdnů, začíná těhotenství ženy. Kolik toho víte, o změnách v těle matky a také plodu v tomto období? Pojďte to s námi zjistit v našem kvízu. 

První trimestr by si žena měla dávat největší pozor

Těhotenství se rozděluje na několik období. Tím prvním, které trvá až do 13. týdne těhotenství, je první trimestr. Ten je považován za období plné nejistot a nebezpečí. Žena často několik týdnů neví, že je těhotná. Plod navíc není téměř vůbec odolný. A tak je potřeba dávat na sebe v tomto období největší pozor.

Těhotenství lze rozpoznat díky zvýšenému progesteronu

Některé ženy sice tuší, že jsou těhotné, podle hladiny progesteronu lze ale těhotenství poznat zpravidla nejdříve od pátého týdne těhotenství.  V 5. týdnu těhotenství je plod velký přibližně dva milimetry a neváží ani jeden gram. I přesto jej velmi často ultrazvuk již dokáže rozpoznat.

13. týdnů starý plod si cucá svůj palec

Na konci prvního trimestru se již tělo matky plně připravuje na kojení. Protože se aktivují mléčné žlázy, již v tomto období dochází také ke zvětšení prsou ženy. Miminko na konci 13. týdne váží okolo 25 gramů a měří přibližně 8 centimetrů. Je natolik maličké, že i když se v děloze hýbe, rozhodně matka nemá šanci jeho pohyby cítit. Velmi často je přirovnáváno k velikosti hráškového lusku. Úsměvné je, že již v tomto období si plod zvládá cucat svůj palec.

 

Zdroj článku: