Pistáciová bábovka

Pistáciová bábovka
Jednoduchý recept se skvělým výsledkem. Přesně takové celý život hledáme – a pokud jde o recept na bábovku, právě jste ho našli. Nebojte se trošku experimentovat, do těsta můžete přidat nasekané kousky čokolády.

Ingredience 

  • 3 žloutky 
  • 150 g moučkového cukru 
  • 150 g rozpuštěného másla 
  • 300 g polohrubé mouky 
  • 150 g strouhané pistáciové polevy 
  • 50 g strouhaných nesolených pistácií 
  • 1 balíček prášku do pečiva 
  • 100 ml mléka 
  • 50 ml rumu 
  • 3 bílky 
  • špetka soli 
  • 1 balíček vanilkového cukru 
  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy 

Nejprve zapněte troubu a rovnou ji nechte předehřát na 180 °C, ať později již nečekáte. Nachystejte si všechno kuchyňské náčiní.  

Postup 

  • Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva, strouhanými pistáciemi a strouhanou pistáciovou polevou. 
  • V míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a rozpuštěným zchladlým máslem do hustého krému. 
  • Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a zašlehejte do něj vanilkový cukr. 
  • Do žloutkové hmoty pak po částech vmíchejte sypkou směs, mléko, rum a sníh z bílků. 
  • Formu na bábovku vymažte změklým máslem a vysypte strouhankou.
  • Polotekuté těsto vlijte do připravené formy.
Pistácie obsahují méně kalorií než ostatní ořechy. Zdroj: nelea33 / Shutterstock

Tip: Jestli se vám stává, že povrch během pečení vyboulí a popraská, potřete těsto ve formě ještě před tím, než bábovku vložíte do trouby, mlékem.

Pokud vám praská opakovaně, může být ale na vině i samotná konzistence těsta, anebo kvalita surovin. Takže pokud děláte těsto hustší, nebojte se ho zředit mlékem nebo jinou tekutinou dle chuti a vybírejte vždy kvalitní ingredience.

Jestliže se vám naopak bábovka propadá, dejte si pozor hlavně na předčasné otvírání dvířek trouby během pečení. Nikdy také neotvírejte zbytečně troubu příliš brzy během pečení, studený vzduch totiž způsobí, že se bábovka srazí. Na vině může být i málo rozpálená trouba.

Pokud bojujete s tím, že se vám nedaří upečenou bábovku lehce a vcelku dostat z formy, dejte příště po vymazání tukem formu na chvíli do ledničky, aby tuk ztuhl, a teprve pak ji vysypejte moukou. Navíc místo másla, které se snadno přepaluje, v tomto případě použijte na vymazání formy radši sádlo, olej nebo jiný stoprocentní tuk.

Pečení

Pečte v troubě při 180 °C po dobu 15 minut, potom teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 45 minut. Po čtyřiceti pěti minutách do ní píchněte špejli, a pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo. Upečenou bábovku zakryjte talířem, vezměte z obou stran chňapkami, překlopte, a měla by se sama na talíř krásně vyklopit. Pokud by nešla vyklopit, stačí formu přikrýt utěrkou namočenou ve studené vodě a nechat chvíli odstát. Nechte vychladnout a poté můžete konzumovat.

Dobrou chuť!

 

Zdroje: