Královna Alžběta II.: Ikonická postava současných dějin

Královna Alžběta II.: Ikonická postava současných dějin
Často je označovaná jako ta, která ztělesňuje historii světa a dvacátého století, vzhledem k tomu, jak dlouho žije a kolik lidi a události na své životní cestě potkala a zažila. Jejím život byl rozhodně fascinující a plný zvratů.

Jak se dostala na trůn

Vláda Alžběty II. je nejdelší v historii britské koruny, vládne 69 let, to je o 5 let více než její pra-prababička, královna Viktorie (jejíž vláda trvala 64 let).

Budoucí anglické královně bylo 10 let, když se její strýc Edward VIII. rozhodl opustit trůn a abdikovat ve prospěch svého bratra, aby se oženil s rozvedenou americkou občankou Wallis Simpsonovou. Tím uvrhl Velkou Británii, která byla blízko války, do chaosu.

Kdo vládl před ní

12. května 1937 byl její otec, princ Albert, korunován na krále Jiřího VI.

První projev v rádiu

S vypuknutím druhé světové války se život budoucí královny a její sestry Margareth také náhle změnil. V těchto letech se do historie zapsal okamžik, kdy tehdy třináctiletá Alžběta mluvila v rádiu během vysílání BBC Hour Hour. Záměrem mělo být poselství naděje a povzbuzení pro všechny.

Než se stala královnou

Během válečných let byla Elizabeth jmenována „radní státu“ pro případ, že by musela nahradit svého otce. Mladá Elisabetta (18 let), smířená s myšlenkou, že bude muset v budoucnu vykonávat svou roli, sloužila v ATS (Pomocná územní služba) vycvičená jako řidička a mechanička. Starala se o sanitky až do konce války.

Postava královny ve službách svého lidu

Elizabeth se stala královnou po smrti svého otce. 6. února 1952. Následně se 2. června 1953 uskutečnila s velkou slávou korunovace.

Jako panovník Alžběta II. nikdy neztratila ze zřetele nic, co se v její zemi děje. Margareth Thatcherová o ní kdysi prohlásila, že pravidelné týdenní návštěvy nejsou pouhou formalitou, ale že má královna impozantní vizi o nejnaléhavějších problémech v zemi a má také velké zkušenosti o které se ráda dělí.

Monarchie má i odpůrce

Útoky na královskou rodinu mají kořeny stejně hluboko v historii, jako samotná koruna. Dokonce ani královna Alžběta nebyla ušetřena, stejně jako její pra-prababička královna Victoria (která utrpěla 5 útoků), a čelila protestům a nebezpečným pokusům o její odstranění z trůnu.

Královna je sice osobou, která je chráněná, ale za svůj život se setkala s několika lidmi, kteří ji chtěli odstranit. O nedokonalosti bezpečnosti v jejím sídle se mohli přesvědčit i diváci seriálu Koruna, kdy do jejího paláce vlezl nezvaný návštěvník. To se opravdu stalo. 9. července 1982 se Michaelovi Faganovi podařilo vyhnout se dohledu nad Buckinghamským palácem a nerušeně dorazit do královských bytů. Královna ho doslova našla na kraji postele. Naštěstí muž neměl v úmyslu královně ublížit.

Královská rodina si prošla také řadou skandálů

První a nejslavnější se týkal začátku manželské krize mezi lady Dianou a princem Charlesem. Novináři měli žně. Nesledovali jen Dianu, ale nafotili například Charlese, jak se nechal za svou milenkou Camillou dopravit v kufru auta. To bylo na budoucího krále trochu nedůstojné. Následovaly rozvody vysoce postavených členů královské rodiny: prince Andrewa se Sarah Fergusonovou, princezny Anny s Markem Philipem.

Potom přišel požár na zámku Windsor, který byl těžce poškozen. Královna, aby našla prostředky na restaurování, se rozhodla zpřístupnit Buckinghamský palác veřejnosti a sama se zúčastnila inaugurace.

Zdroj: Lorna Roberts / Shutterstock

Zajímavosti o královně

  • Byla prvním britským panovníkem, který byl v době nástupnictví na trůn pryč ze Spojeného království. Elisabetta byla s Philipem v Africe. Byl to on, kdo jí podal zprávu o smrti otce. Než vystoupila z letadla, musela počkat, až jí přinesou černé šaty. Od té doby si musí každý člen královské rodiny na cesty vzít s sebou černý oděv pro případ náhlého úmrtí v rodině.
  • Královna Alžběta plakala jen jednou v životě na veřejnosti. Stalo se to v roce 1966 v Aberfanu ve Walesu. Hornické město bylo zpustošeno strašnou tragédií, kvůli silným dešťům se nad školou a částí vesnice zhroutila lavina sutin z dolu. Ten den zemřelo 144 lidí, z toho mnoho dětí. Královna tam přijela o týden později, za což byla kritizovaná. Na konci návštěvy byla zvěčněna fotografy, jak si utírala slzy.
  • Alžběta II. je také nejvíce zpodobňovanou osobou na bankovkách, mincích a známkách.
  • Její velkou vášní jsou koně a plemeno psů Welsh Corgi, měla jich více než 30.
  • Není povinna platit daně, ale dělá to pravidelně od roku 1993 
  • Je vášnivá fotbalová fanynka Arsenalu.
  • Nemá ani řidičský průkaz ani cestovní pas, protože ty se vydávají „z vůle královny“.
  • Během své dlouhé vlády se Elizabeth II. setkala s 14 britskými premiéry a 11 americkými prezidenty. 
  • Oblíbená barva královny je modrá, její oblíbené šaty jsou máslově žluté. 
  • Šaty, které měla královna Alžběta na svatební den s princem Philipem, byly inspirovány Botticelliho Venuší, symbolizující znovuzrození po válce.
  • Princ Philip se stal anglikánem, aby se mohl s Alžbětou oženit. Jeho děti zpočátku nenesly jeho příjmení. Teprve po rezignaci Winstona Churchilla získalo potomstvo jméno Mountbatten-Windsor.
  • Královna miluje čokoládu a má nesmírnou vášeň pro čokoládový sušenkový dort. Začíná den šálkem Earla Graye a dvěma cookies a večer si dopřává sklenku šampaňského.

Zdroj:

  • https://www.thesocialpost.it/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_II