Vyzkoušejte recept na bábovku z domácí pekárny

Vyzkoušejte recept na bábovku z domácí pekárny
Příprava bábovky a v podstatě čehokoliv sladkého v domácí pekárně nabízí mnoho výhod, ale samozřejmě má i své mínusy. Pokud se chcete pustit do bábovky z domácí pekárny, třeba proto, že momentálně nemáte k dispozici troubu nebo si chcete ulehčit práci, jdeme na to.

Mezi plusy rozhodně patří to, že ušpiníte menší množství nádobí. Nemusíme vymazávat ani vysypávat formu a mnoho práce udělá pekárna za vás. Za nevýhodu lze považovat, že bábovka nebude mít klasický „bábovkový“ tvar. Bude mít takový tvar, jaký má forma do domácí pekárny. S tím se nic dělat nedá. Ale vylepšit její vzhled po upečení lze různými způsoby, lze dozdobit, obohatit polevou, strouhaným kokosem, marmeládou a strouhanou čokoládou, definitivní vzhled jí přeci jen dáte vy a ne pekárna. Co budeme potřebovat?

Ingredience:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 250 ml cukr krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 ml polohrubé mouky
  • Prášek do pečiva
  • Kakao

Postup

  • Příprava bábovky v pekárně bude trochu jiná. Musíme si dát velký pozor na pořadí surovin a postupovat přesně, aby se bábovka dobře rozmíchala.
  • Připravíme si míchací odměřovací nádobu, kterou budeme potřebovat celou dobu.
  • Na dno pekárny nalijeme 250 ml smetany ke šlehání.
  • Do smetany rozklepneme 3 celá vejce.
  • Na pekárně zapneme program „Dort“ a necháme dvě minuty promíchat. Jakmile se dort promíchá, vmícháme 250 ml cukru krupice a přidáme balíček vanilového cukru.
  • Pak dáme do odměřovací nádoby 500 ml polohrubé mouky a pomalu vsypeme do pekárny k ostatním surovinám.
  • Opět necháme na stejný program 5 minut zpracovávat suroviny.
  • Vypneme pekárnu a přidáme prášek do pečiva.
  • Opět pekárnu zapneme a necháme znovu 5 minut promíchat.
  • Bokem si připravíme do mističky kakao (cca 2 lžičky).
  • Z domácí pekárny odebereme část těsta a promícháme ho vedle s kakaem, dokud nebude mít konzistentní barvu.
  • Po promíchání vrátíme ke zbytku těsta do pečící nádoby a necháme promísit se světlým těstem pomocí míchacích háků.
  • Pekárnu přepneme na program pečení a necháme hodinu péct. Po hodině vyzkoušíme pomocí špejlí, zda je hotová, podobně, jako když ji připravujeme v troubě.
  • Upečenou bábovku opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
  • Po vychladnutí ji můžeme buď dále upravovat a zdobit, nebo pokrájet na plátky. Chuťově bude určitě výbornou konkurencí klasické bábovce!

Míry uvedené v receptu jsou upravené dle odměřovací nádoby. Proto je zde jednotka ml. Bude vám stačit jedna odměřovací nádoba pro všechny suroviny.

Po vymíchání základních surovin, než začneme péct, respektive na konci míchání, lze přidat/přisypat i další ingredience jako třeba mražené ovoce, ořechy, čokoládu, kandované ovoce, zkrátka cokoliv dle vašeho uvážení. Ingredience si lze také dopředu připravit a umíchat v robotu a bábovku pak dát do domácí pekárny jen upéct, ale to už je práce navíc, pokud své pekárně věříte a máte ji vyzkoušenou, je to zbytečné.

Tip: Vyzkoušejte i jiné recepty na bábovky z domácí pekárny, jsou i jednodušší a příprava často zabere jen pár minut.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.vareni.cz