Strouhaná tvarohová buchta jako od babičky

Strouhaná tvarohová buchta jako od babičky
Jednoduše úžasná. Sice pracnější na přípravu, ale ten čas a energie za to stojí! Odměnou vám bude skvělý dezert. Vyzkoušejte tento skvělý recept, kterým nadchnete celou rodinu.

Co potřebujeme?

TĚSTO:

  • 250 g másla
  • 15 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 30 kakaa

TVAROHOVÁ NÁPLŇ:

  • 4 bílky
  • 150 g moučkového cukru (kdo chce sladší, přidá si)
  • 500 g tvarohu (nebo část tvaroh + zakysaná smetana)
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce solamylu
  • 5 lžic mléka

Postup

1. Nejdříve si připravíme těsto. Máslo utřeme s cukrem a poté zapracujeme žloutek a mléko. Mouku smícháme s kakaem a kypřicím práškem, přidáme k máslové hmotě a vypracujeme pevné těsto.

2. Těsto rozdělíme na dvě části (zhruba na poloviny, ale jedna může být větší, tu použijeme na spodní část buchty), z každé vytvarujeme váleček, zabalíme do fólie a dáme alespoň na půl hodiny do mrazáku, aby ztuhlo.

3. Troubu si rozpálíme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).

4. Na náplň nejprve z bílků, půlky cukru a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. V druhé míse smícháme tvaroh, žloutky, druhou polovinu cukru, solamyl a mléko. Sníh opatrně zamícháme do tvarohové směsi.

5. Plech (30 x 40 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (nebo plech lehce namočíme a vyložíme pečicím papírem). Z mrazáku vyndáme jeden váleček těsta (vezmeme ten větší) a nastrouháme ho na plech. Prsty hoblinky lehce umačkáme.

6. Náplň nalijeme na nastrouhaný spodek těsta a na něj nastrouháme druhou půlku těsta (je lepší si poslední třetinu těsta nastrouhat na vedlejší misku nebo papír a prsty ho pak přenést do krajů, kam se struhadlem špatně dostává).

7. Pečeme v troubě asi 30–40 minut, pak otevřeme dvířka a necháme v troubě zcela vychladnout.