Sny o vězení osvobozují potlačené touhy a uvězněné pocity

Sny o vězení osvobozují potlačené touhy a uvězněné pocity
Sny o uvěznění nejsou neobvyklé, promlouvají k nám o naší současné situaci, kdy naším životem prochází řada změn a my se můžeme cítit z různých důvodů uvězněni nebo něčím omezeni.

Vězení pro nás znamená ztrátu volnosti pohybu a omezenou možnost rozhodování. Vězněním přicházíme o svobodu a řadu občanských práv. Důležité je, zda jsme ve snu vězněni my sami nebo jsme pouze pozorovateli, jak je vězněn někdo z našich blízkých či úplně cizí člověk. Probíhá proces legálně, na základě rozsudku vyneseného soudem nebo je vězněný součástí plánovaného únosu a je držen jako rukojmí? Všechny tyto podrobnosti jsou při výkladu snu důležité.

Zdroj: Autor: Inked Pixels / Shutterstock

Když jste sami vězněni 

Usnete a ocitnete se za mřížemi mezi šedými stěnami zcela o samotě a ve tmě. Je vám jasné, že jen tak hned se ven nedostanete. Myšlenky na probuzení nepřichází, jelikož si pravděpodobně neuvědomujete, že to, co nyní prožíváte je pouhý sen. Možná vám myslí prochází představy dlouhodobé samoty, myšlenky na to, o co vše přicházíte, co ztrácíte a jak dlouho to asi bude trvat. Sen o vězení odkazuje na konkrétní situaci ve vašem bdělém životě a právě díky uvědomění si těchto pocitů, můžete obraz ze snu k určitým okolnostem přiřadit. Hledejte v čem vám v současnosti může bránit vaše vlastní omezující přesvědčení. Pátrejte po příčině vašeho psychického uvěznění. Kdo nebo co vám brání v tom, abyste se svobodně projevovali a byli tím, kým jste? Může to být rodina, partner nebo šéf. Avšak dříve než se pustíte do obviňování, zamyslete se a buďte k sobě upřímní: Nejste to vy sami, kdo se sebepoškozujícími myšlenkami uvrhá do temné kopky bez přístupu světla? 

Zaměřte se na detaily z prostředí ve vězení

Pokud se z vedlejší cely například ozývají harmonické tóny klavíru, položte si otázku, co vám brání ve hře na klavír? Sen vám chce naznačit vaše potlačené touhy a pocity. Podívejte se na ně velmi zblízka, sny o vězení jsou velkou příležitosti osvobodit umlčené části naší osobnosti.  

Avšak dříve než se pustíte do obviňování, zamyslete se a buďte k sobě upřímní.

Když je ve vězení někdo z vaší rodiny

Vystupuje-li ve vašem snu v roli vězně někdo z vašich blízkých, interpretace snu může být složitější. Jednou z možností je vaše zaujatost proti této osobě. Některé vlastnosti vězněné osoby ve skutečnosti odmítáte a nechcete jim dát ve svém životě prostor. Druhou možností je zrcadlení vašich vlastností na vězněného. Na vězněnou osobu ve snu se projektují vlastnosti, které si žádají vaši pozornosti.  

Útěk z vězení

Váš sen o útěku z vězení může být známkou odmítání reality. Možná nechcete vidět věci skutečně tak jak jsou, možná se bráníte některé části sebe sama. Pamatujte si, že sen ukazuje věci skryté, odmítnuté a nepochopené. Přijměte sen jako výzvu k pochopení a ocenění skrytých zdrojů vaší osobnosti.

Zdroje:

  • https://dream-book.eu/cz/
  • Brenda Mallonová: Sny od A do Z od, Metafora, 2007