Vegetariánská kuchyně - Jak maso nahradit tak, že to téměř nepoznáte

Vegetariánská kuchyně - Jak maso nahradit tak, že to téměř nepoznáte
Vegetariánské vaření je jednoduché a bez masa můžete připravit tak skvělá jídla, až se budete divit. Navíc budete mít lepší pocit, že děláte něco pro zvířata, životní prostředí i svoje zdraví. A u toho si ještě opravdu pochutnáte.

Luštěniny

Luštěniny jsou ve vegetariánské a veganské stravě opravdu důležité, jde o základ většiny jídel. Jsou totiž nejlepším zdrojem bílkovin a vlákniny a jde tak o skvělou náhradu masa. Díky vláknině, kterou v sobě živočišné bílkoviny nemají, vás luštěniny zasytí na delší dobu. Různé druhy můžete jednoduše vyměnit za maso snad u všech receptů. Jejich příprava navíc není vůbec těžká, pokud ale nemáte moc času stačí si je koupit v plechovce a máte hotovo.

Čočka

Půl hrnku uvařené čočky obsahuje 9 gramů bílkovin, což je ještě více než jedna porce masa. Svou texturou i chutí je čočka podobná mletému masu. Zelená, hnědá nebo černá čočka je tedy jeho ideální náhradou ve všech receptech, od lasagní a burgerů až po boloňskou omáčku na těstoviny.

Cizrna

Cizrna zase dobře nahradí kuřecí a krůtí maso, díky její barvě, ale i díky její měkké struktuře. Můžete ji jen přidat do salátu nebo těstovin nebo rozmačkat a se strouhankou vytvořit burgery nebo řízečky, které jistě ocení i děti.

Fazole

Fazole mají přibližně stejně bílkovin jako maso. Dobře nahradí hovězí. Můžete je také přidat do salátů, polévek, omáček. Můžete i smíchat více druhů fazolí pro více chutí a barev.

 

Tofu

Nebojte se, tofu se opravdu dá připravit i chutně. Musíte ho jen dobře ochutit a připravit. Je bezchutné, potom ale dobře nasává chutě z koření, se kterým je pečené. Tofu jde připravit mnoha způsoby, smažené, obalované, pečené... Je vyrobeno ze sóji, má tak také vysoký obsah bílkovin.

 

Zelenina

Nejlépe maso nahradíte např. květákem, cuketou nebo lilkem. Ty můžete osmažit, opéct, ogrilovat a posloží vám také na spoustu receptů.

Jak vidíte, když se rozhodnete pro vegetariánskou stravu, neznamená to, že se musíte vzdát vašich oblíbených receptů. Maso můžete jednoduše nahradit a bezmasou variantu receptu si možná zamilujete ještě víc.

Zdroj článku:
  • Autorský text