Jak si vyrobit originální krmítko a pozvat ptáčky na vaší zahradu

Jak si vyrobit originální krmítko a pozvat ptáčky na vaší zahradu
Zima už se pomalu blíží a podzim je ideální doba k umístění ptačího krmítka na zahradu. Kromě poskytnutí potravy ptáčkům přes zimu, si budete moci poslechnout jejich zpěv a vaše zahrada rázem ožije. Krmítka se navíc dají vyrobit ze všech možných materiálů, které máte určitě doma!

Dřevěné krmítko

Klasické dřevěné krmítko vám bude hezky zdobit zahradu a doma si ho můžete vyrobit jednoduše z dřevených prken.

Jak velkou budku budete chtít, záleží jen na vás. Velikost základny by měla být alespoň 20x10 cm. Pro tento rozměr budeme dále potřebovat dvě prkna 10x15 cm, ty postavíme na výšku a přibijeme ke kratším stranám základny. Ke zbývajícím dvěma stranám přibijeme menší prkna 20x5-7 cm. Navrch jen přidáme střechu, která bude trochu delší a širší než základna, aby krmítko zakrývala. Naplníme semínky a máme hotovo! Krmítko můžete pověsit na strom nebo přidělat na kůl, případně postačí položit za okno, kde ptáčky hezky uvidíte.

Krmítko z PET lahve

PET lahev můžete zrecyklovat a vyrobit si tak funkční ptačí krmítko. Na výrobu nám postačí jakákoliv PET lahev a jedna nebo dvě vařečky či plastové lžíce.

Do lahve uděláme dvě díry naproti sobě jednu ve velikosti držadla vařečky a druhou trochu vyšší. Vařečku strčíme do děr a po vsypání semínek do lahve, ji ptáčci využijí jako bidýlko a mističku na semínka.

Dalším, ještě jednodušším způsobem je do lahve udělat velký otvor, buď podélně nebo u dna lahve a hrany opálit nebo zalepit, aby nebyly ostré. Poté jen naplníte a pověsíte pomocí provázku.

Krmítko z papírové ruličky

Na ruličku od toaletního papíru nebo kuchyňských utěrek naneseme vrstvu něčeho lepivého (např. arašídového másla nebo medu) a obalíme ve směsi semínek. Ruličkou protáhneme provázek a můžete zavěsit na větev stromu.

Další nápady

Mezi další nápady na ptačí krmítka patří například misky, hrnky, sklenice nebo talíře se semínky zavěšené na provázku. Dále můžete zkusit použít kůru z půlky pomeranče, kterou naplníte semínky a pomocí provázku také zavěsíte. Dalším zajímavým nápadem je postavit si krmítko z Lega. Můžete tak zapojit i děti a jistě budete mít naprosto originální ozdobu na zahradě, kterou navíc ptáčci určitě ocení.