Rouška, rozestupy a dezinfekce, jak minimalizovat riziko přenosu koronaviru

Rouška, rozestupy a dezinfekce, jak minimalizovat riziko přenosu koronaviru
Jak se koronavirus přenáší, kdo je nejvíce náchylný na nakažení a jak se přenosu můžeme zkusit vyhnout? Hygiena, výměna roušek a dezinfekce vždy po ruce, jiná možnost neexistuje.

Čísla nakažených a hospitalizovaných osob každým dnem stoupají a zdá že, že nemocí Covid-19 můžeme onemocnět skutečně na každém rohu. Nejlepší možností, jak se nákaze vyhnout je bezpochyby zůstávání doma a úplné odstranění přímých sociálních kontaktů. Každý si však nemůže tuto možnost dovolit, některé profese se prostě na home-officu vykonávat nedají, někteří rodiče zkrátka musí děti posílat do školky a lidé obecně ven na nákupy a podobně občas musí. 

Shrneme si pár jednoduchých pravidel, kterými se můžeme všichni řídit abychom riziko nákazy minimalizovali.

1. Sterilní roušky

Roušky musíme nosit ve všech vnitřních prostorách, nově i na některých venkovních. Nemůžeme však jednu roušku nosit 2 dny vkuse. Po každém použití bychom ji měli ošetřit, v případě použití jednorázové roušky okamžitě vyhodit. Po domácku vyrobenou roušku bychom měli nejprve vyvařit a následně vyžehlit napařovací žehličkou, poté si ji opět můžeme vzít.

2. Dezinfekce vždy po ruce

Kamkoliv jdete, lahvičku s dezinfekčním prostředkem byste vždy měli mít u sebe. Ať už se jedná o dezinfekci koupenou, nebo po domácku vyrobenou (již existuje mnoho návodů, jak si takovou připravit). Používáme hlavně při cestách v MHD, ale vlastně i ve všech ostatních vnitřních prostorách. Většina obchodů a jiných zařízení nabízí dezinfekci zdarma při vstupu, tím bychom neměli pohrdat.

3. Rozestupy

Toto pravidlo se například v MHD nedá vždy tak úplně uplatnit. Při nakupování se ale nebojte upozornit osobu, která si těsně za vás stoupla u pokladny, aby dodržovala dvoumetrový odstup. 

4. Aplikace eRouška

Čím více osob si tuto platformu nainstalujte do svého zařízení, tím efektivnější bude v boji proti Covidu. Pokud jste byli v kontaktu s osobou pozitivní na koronavirus, aplikace Vám zašle upozornění, abyste sledovali, zda máte příznaky, případně abyste se zúčastnili testování. Aplikace funguje přes Bluetooth a nezaznamenává údaje o Vaší poloze.

5. Psychická pohoda

Pokud se snažíte zůstávat doma, nebo jste v izolaci a nemůžete navštívit své blízké, snažte se být s nimi co nejvíce v kontaktu. Ať už jde o rodinné příslušníky, přátele, nebo kolegy v práci, nepřímá společenská interakce vám určitě pomůže překonat toto období snadněji.