Většina z vás léto trávila v České republice a teplý a vlídný podzim můžete ještě využít třeba k výletům na kole

Většina z vás léto trávila v České republice a teplý a vlídný podzim můžete ještě využít třeba k výletům na kole
Šumava a její okolí je ideálním místem, kde můžete šlápnout do pedálů, zavítat do zajímavých lokalit a pokochat se krásami naší malé, ale krásné země. Šumavská příroda je na podzim úchvatná.

Kašperské hory leží na pomezí Šumavy a  jejího podhůří. Pokud zabloudíme do historie, bylo to město pověstné ve středověku těžbou zlata. Ke zlatu je zde tematicky zřízená naučná stezka.  Později se zde rozšířil obchod, sklářství a dřevařství. Dnes jsou Kašperské hory vyhledávaným turistickým centrem.

Pokud máte rádi muzea, najděte si volno a navštivte expozici secesního skla nebo si zajděte prohlédnout hodnotnou sbírku historických kol, motocyklů a automobilů.

Hrad Kašperk si zahrál v několika českých filmech. Stavba je datovaná do poloviny 14. století a patří k budovatelskému úsilí Karla IV. Hrad měl poskytovat ochranu zlatým dolům. Po celou sezónu jsou na hradě různé kulturní akce.

Kašperské hory jsou i výchozím bodem pro turistické výlety pěšky i na kole. Přes areál Zadova se dostanete dlouhými mírnými sjezdy k Jezerní slati. Rašeliniště patří k nejchladnějším místům v ČR. Okolí si můžete prohlédnout z vyhlídkové věže. Přes rozlehlé louky se dopravíte k osadě Horská Kvilda, která je křižovatkou turistických tras.

Pokud naberete kurz na Rejštejn, dostanete se do míst, kde se v minulosti rýžovalo zlato v řece Otavě. Malé valounky zlata se zde dají s trochou štěstí najít i dnes. Dominantou místa je kostel sv. Bartoloměje. Je v něm zvon ze 14. století.

Bavorské příhraničí

V oblasti Šumavy a Českého lesa jsou dva přeshraniční celky přecházející z českého území do Bavorského a Hornofalckého lesa. I když přes 40 let rozdělovala obě části „Železná opona“, vždy se jednalo o jeden hornatý region. Šumava zasahuje na území Německa a Rakouska. V Německu se už nazývá Bavorský les. Šumava a Bavorský les tvoří nejrozsáhlejší souvislý lesní porost ve střední Evropě. Nemusíte se ale bát, že zabloudíte. Stezky pro pěší i cyklisty jsou dobře značené.