Chytří, energičtí a velmi vnímaví lidé. Jaké další vlastnosti má osobnostní typ Podnikatel?

Chytří, energičtí a velmi vnímaví lidé. Jaké další vlastnosti má osobnostní typ Podnikatel?
Vedoucí jsou zábavní, chytří a energetičtí lidé, kteří žijí tady a teď. Plánování je jim zcela cizí a jsou to mistři improvizace. Podívejme se, jaká je charakteristika tohoto osobnostního typu, se kterým se zaručeně nebudete nudit.

Podnikatel je jeden z 16 osobnostních typů, které popsaly již během 2. světové války Katharine Cook Briggsová a její dcera Isabel Briggsová Myersová. Vycházely přitom z práce Carla G. Junga. Je označován jako ESTP typ, kdy E značí extraverzi, S smysly, T thinking, tedy myšlení, a P značí perceiving neboli vnímání. Jedná se o jeden z nejrozšířenějších osobnostních typů.

Charakteristika Podnikatele

Pokud jste typ Podnikatel, vynikáte v logickém úsudku. Při rozhodování kladete větší důraz na objektivitu než na osobní pocity. Obecně nemáte moc rádi, když vás někdo svazuje přílišným plánováním. Místo toho rádi improvizujete a necháváte si otevřené možnosti. Jste energičtí a rozhodní myslitelé se silnými lidskými schopnostmi. Schopnost rychle se rozhodovat je vaší opravdu silnou stránkou. Když jste konfrontováni s problémy, rychle se podíváte na fakta a okamžitě navrhnete řešení. 

Dáváte přednost praktickým věcem před abstraktními, nemáte totiž příliš velký smysl pro abstraktní teorie nebo koncepty. Dáváte přednost přímočarým informacím, o kterých můžete racionálně přemýšlet a okamžitě podle nich jednat.

Máte také silné sociální dovednosti, Foto: Art_Photo / Shutterstock

Máte také silné sociální dovednosti: Jste velmi všímaví a často si všímáte detailů, které ostatním unikají. Ve společnosti vystupujete energeticky a inteligentně, máte rádi, když hovor někam směřuje, často působíte dojmem, že jste v konverzaci o několik kroků napřed.

Občas jednáte impulzivně, je to dáno tím, že opravdu nejste plánovači. Reagujete v daném okamžiku a často můžete být poměrně zbrklí nebo dokonce riskantní. Tento postoj „řež dřív, než měř“ může být někdy problematický a může vést k tomu, že řeknete nebo uděláte něco, čeho následně litujete.

Žijete přítomným okamžikem a vrháte se do akce – jste prostě vždy v ohnisku bouře. Vychutnáváte si drama, vášeň a rozkoš, a to nikoliv pro emocionální vzrušení, ale protože to tak dobře stimuluje vaše logické myšlení. Proto jsou školy a jiná vysoce organizovaná prostředí pro Podnikatele náročnou záležitostí. Není to určitě proto, že tyto osobnosti by nebyly chytré, opak je pravdou, ale příliš regulovaný, výukový přístup formálního vzdělávání je na hony vzdálený od praktické výuky, kterou Podnikatelé milují.

Hlavní kladné stránky Podnikatele

  • Odvaha
  • Racionalita a praktičnost
  • Energičnost
  • Originalita
  • Vnímavost
  • Přímost
  • Společenskost

Hlavní záporné stránky Podnikatele

  • Necitlivost
  • Netrpělivost
  • Sklon k riziku
  • Nestrukturovanost
  • Vzdorovitost

Podnikatel ve vztahu

Pokud jde o milostné vztahy, o lidech s typem osobnosti Podnikatel lze jen stěží říci, že by dlouze snili o svatbě. Život je zábavný a plný překvapení. Podnikatelé si ho užívají tady a teď. Sice netráví mnoho času plánováním do budoucna, ale jejich nadšení a nepředvídatelnost z nich dělají vzrušující partnery pro randění. Vztahy podnikatelů jsou všechno, jen ne nudné. Jejich improvizační styl vytváří zdánlivě nekonečný seznam aktivit a koníčků, do kterých se mohou zapojit, a Podnikatelé plně podporují své partnery, aby se jich účastnili.

Známé osobnosti typu Podnikatel

Mezi osobnostní typy Podnikatel můžeme zařadit mnoho známých osobností i filmových a knižních postav. Patří sem mimo jiné: Madonna, Jack Nicholson, Eddie Murphy, Ernest Hemingway, Bruce Willis, Jaime Lannister (Hra o trůny), Gabrielle Solis (Zoufalé manželky) nebo Rocket (Avengers).

 

Zdroje: