Osobnostní typ Obhájce kombinuje to nejlepší z tradice a touhy ke konání dobra. Jste Obhájce právě vy?

Osobnostní typ Obhájce kombinuje to nejlepší z tradice a touhy ke konání dobra. Jste Obhájce právě vy?
Pokud máte pocit, že jste všeobecně srdeční, zodpovědní i rezervovaní zároveň, vaší přezdívkou je z dobrého důvodu Obránce či dokonce Ochránce. A jaké že jsou vaše další rysy?

Introvert s dobrým srdcem

Vaše osobnost má především introvertní rysy a jste ve společnosti tím tichým článkem. To z vás však činní bystré pozorovatele s upřením zájmu k ostatním lidem. Díky vaší dobré paměti si výsledky svého pozorování ukládáte do paměti a můžete z nich čerpat. Mohou vám posloužit jako studnice užitečných zkušeností.

Ta vlastnost, že se lehce napojujete na emoce ostatních okolo sebe, vám může přinést dobré, ale i špatné. Někdy jste totiž tak přesyceni vnějšími událostmi a podněty, zahlceni problémy ostatních, že zapomínáte na to, že i vy máte vlastní emoce. Dělá vám potíže je vyjádřit, i přestože by vám to mnohdy usnadnilo situaci. Nejenže je neradi vyjadřujete, ale máte tendence je potlačovat i před sebou samými. V situacích, kdy řešíte vlastní životní problémy, jako je nemoc, smrt blízkého, vztahové problémy, zejména mlčíte o tom, co ve svém nitru prožíváte, a to z toho důvodu, abyste nezatěžovali ostatní vlastními potížemi.

Máte tendence potlačovat emoce i před sebou samými, Zdroj: Rawpixel.com / Shutterstock

Praktický život

Obecně dáváte přednost konkrétním faktům před abstraktními teoriemi. Nejlépe se učíte praxí, proto nejste studenty, které by bavilo číst nebo se o věcech pouze bavit. Milujete, když si můžete věci osahat, vyzkoušet, poučit se z vlastních nezdarů. Rádi se učíte novým věcem, a to zejména těm, které vám očividně mohou v budoucnu pomoci, procházet životem lehčeji.

Na rozdíl od jiných osobnostních tipů vám nevadí rutina. Rádi udržujete pořádek ve všech oblastech vašeho života a nejlépe je vám v situacích, u kterých krok za krokem víte, jak máte postupovat a které přináší jasná očekávání. Nemáte rádi změnu, na druhou stranu, pokud k ní dojde, tak umíte být adaptabilní. Pouze potřebujete čas, abyste mohli přemýšlet a na změnu se připravili po svém.

Vztahy a přátelství

Protože jste ve společnosti tichými pozorovateli, může být pro ostatní složité s vámi navázat přátelství. Poté, co poznají vaši dobrosrdečnou povahu, jsou vděční za to, že se s vámi dali do řeči. Jste pracovití, spolehliví a laskaví. Tyhle vlastnosti mohou být ostatními lehce zneužity, protože vás začnou považovat za samozřejmost, případně vás využijí k vlastnímu prospěchu. Co se týče vašeho okruhu přátel, není nijak široký, ale o to víc si svých přátel vážíte a poskytujete si vzájemnou podporu.

Kariéra

Vzhledem k vaší povaze a faktu, že jste naladěni na pocity druhých, hodí se k vám práce v oblasti duševního zdraví nebo zdravotnictví. Díky své pořádkumilovnosti vás však ocení i v administrativních rolích a dařit se vám může i na manažerských pozicích.

 

Zdroj: