Zákaz vycházení v noci, se psem jen na 500 metrů, nakoupit pouze nezbytnosti

Zákaz vycházení v noci, se psem jen na 500 metrů, nakoupit pouze nezbytnosti
Ani přes veškerá opatření vydaná vládou se koronavirová situace v ČR nezlepšuje, nově není možné vycházet ven po 21. hodině, homeoffice, ale také další omezení maloobchodu.

Zákaz vycházení od 21.00 do 4.59 hodin ráno

Již od středečního večera bude platit zákaz vycházení v noci mezi 21. hodinou a 4.59 hodinou ranní, v souvislosti s tímto opatřením platí výjimky, zákaz se netýká osob, které:

  • opouští domov za účelem cesty do zaměstnání, nebo pokud je pohyb venku součástí vykonávání povolání,
  • za účelem nezbytné ochrany života,
  • nebo za účelem venčení psa, to však maximálně 500 metrů od místa bydliště.

Omezení pohybu stále platí i během dne. V zastavěných plochách je nutné pohybovat se pouze s rouškou a místo bydliště je možné opustit pouze za účelem cesty do zaměstnání, na nákup potravin a jiných nezbytných potřeb.

Povinný homeoffice

Vláda vyzývá všechny zaměstnavatele, jak v soukromém, tak ve veřejném sektoru, aby umožnili svým zaměstnancům pracovat z domova. Alespoň tedy na místech, kde je to možné.

Omezení maloobchodní činnosti

Nově je maloobchodní prodej zakázán v neděli. Přes všední dny a soboty musí být provozní doba upravena tak, aby mezi 20:00 a 5:00 byla provozovna zavřená. Toto omezení se nevztahuje na lékárny, čerpací stanice, nebo prodejny s vyšší koncentrací cestujících, jako například železniční a autobusová nádraží, nebo letiště.

Vzhledem k okolnostem z posledních dní se omezí také venkovní prodej na tržištích. Prodej na trzích jako takových je zakázán. Výjimku mají má pouze prodej ovoce a zeleniny, mléka a výrobků z mléka, masa a výrobků z masa, vajec, pekařských a cukrářských výrobků, medu a výrobků z medu. Tyto výrobky musí být ale výhradně domácí. Jednotlivé stánky od sebe musí být vzdáleny 2 metry a na tržišti se v jednu chvíli nesmí pohybovat více než 20 osob. 

Rovněž platí zákaz prodeje potravin z mobilních provozoven. To neplatí pouze v obcích, kde není jiný přístup k nákupu potravin.

Veškerá opatření nabývají platnosti ve středu 28.10.2020.