Norsko – země chladného počasí a krásné přírody. Jak se připravit na dovolenou

Norsko – země chladného počasí a krásné přírody. Jak se připravit na dovolenou
Pokud nemáte rádi vysoké teploty, slunění a opalování, tak je pro vás Norsko tou správnou destinací! Norské království se může pyšnit několika národními parky, kvalitním jídlem a chladným počasím. Jaké zajímavosti jste o této zemi nevěděli?

Nic pro milovníky tepla

Těm se Norsko moc nezavděčí, jelikož je to celkem chladná země. V létě teploty nepřekročí 25 stupňů, nejteplejším měsícem je červenec. V zimě je to horší, běžně teploty klesnou pod bod mrazu. Nejchladnější je leden a únor, horší než nízká teplota je ostrý a ledový vítr, který je dost nepříjemný.

Doporučené aktivity

Často pořádají lyžařské výpravy do hor, při kterých v batohu nesmí chybět termoska kakaa.

Otužilci a lidé, kteří nepotřebují příjemnou teplotu vody, se mohou koupat v jezerech a stanovat v krásné přírodě, na které si Norové zakládají. Jsou totiž známí svou láskou k přírodě.

Milovníkům turistiky se doporučuje vyrazit na dovolenou během léta, jelikož v zimě bývají trasy nebezpečné. Navštívit můžete také jeden z 36 národních parků, kde můžete zůstat i přes noc a přespat v chatce.

Ceny

V Norsku se platí norskou korunou. Kartou se dá platit skoro všude, ale je dobré mít u sebe vždy nějakou hotovost, kdybyste narazili na nějaké ne moc frekventované místo. Potraviny vyjdou zhruba 3x dráž než u nás. Platí zde pravidlo dražší a kvalitnější. Připlatíte si také za taxi a hotely.

Zajímavosti

Hlavním městem je Oslo, kde 25 % obyvatel tvořili v roce 2018 imigranti, hlavně lidé z Pákistánu, Somálska, Srí Lanky, Turecka a Polska. Patří mezi nejrozlehlejší hlavní města v Evropě.

K Norsku řadíme i souostroví Špicberky a ostrov Jan Mayen.

Na Vánoce jí lutefick. Jedná se o rybu, která je vylouhovaná do běla v žíravé sodě. K ní je servírovaný tuk z bůčku a dušený hrách.

Co se týká celních předpisů, do země mohou lidé dovézt maximálně 200 kusů cigaret nebo 250 gramů tabáku a 200 kusů tabákového papíru. Bez speciálního povolení je zakázaný dovoz brambor.