Jak na nezávaznou společenskou konverzaci

Jak na nezávaznou společenskou konverzaci
Ztrácíte během společenského hovoru řeč, snadno zapomínáte jména druhých a bojíte se, co si o vás ostatní pomyslí? Těchto sedm jednoduchých kroků vám pomůže rozvinout sociální sebevědomí a překonat počáteční ostych.

Zahajte konverzaci

Okomentujte to, co se právě kolem vás děje. Nejčastěji lidé začínají konverzaci pár větami o počasí, dopravní situaci apod. Všímejte si v čem jsou lidé dobří, co jim sluší a složte kompliment. Nejen, že pozitivní informace každého potěší, ale také odstraní počáteční ostych.

Klaďte otázky

Naučte se zdvořile klást otázky. Nezabíhejte do osobních témat, ale zeptejte na otázku, kterou byste rádi sami zodpověděli. 

Čtěte také: Co vypovídá tvar obličeje o vaší osobnosti

Prozraďte něco o sobě

Prozraďte pár zajímavých informací o sobě. Čím víc se odhalíte, tím víc konverzaci otevřete a rozhovor se prohloubí. Mluvte o svých zálibách, zkušenostech, o kulturních zážitcích nebo o vašich domácích mazlíčcích. 

Zamilujte si konverzační ticho

Znáte ten nepříjemný pocit, když druhý na otázku odpoví jednoslovně a kolem vás se rozprostře divné zdlouhavé ticho? Pocity trapnosti k rozhovorům neodmyslitelně patří a vnáší do nich určitý druh napětí, kterému se chceme všichni vyhnout. Ale bez momentů ticha a trapnosti by naše rozhovory byly obyčejné a nudné. Naučte se tyto chvíle pozorovat a uvidíte, že si je začas oblíbíte.

Čtěte také: Pomocí těchto bodů si zpříjemníte jak celý den, tak zkvalitníte život

Zajímejte se o své okolí

Staňte se dobrými posluchači a pozorovateli. Každý týden si rozšiřte obzor novým tématem z různých oblastí: kultury, sportu, událostí ve světě, vývoje vědy. Zajímejte se, co se děje kolem vás a uvidíte, že se vám témata na rozhovor budou hledat o poznání lépe. 

Zapamatujte si jména

Buďte při představování pozorní a jméno představovaného člověka opakovaně v konverzaci použijte. 

Čtěte také: Jak bojovat se strachem, aby se nestal každodenní součástí našeho života

Rozviňte své posluchačské schopnosti

K rozvoji posluchačských dovedností věnujte několik minut denně pouze poslouchání. Naslouchejte zvukům kolem sebe a zjistěte odkud pocházejí, jestli jsou silné nebo slabé a jak se prolínají s jinými zvuky. S každodenní praxí se stanete posluchačským mistrem.