Příjemné, linoucí se teplo, praskání dřeva, plápolající plameny – to je romantika u krbu

Příjemné, linoucí se teplo, praskání dřeva, plápolající plameny – to je romantika u krbu
Je běžné, že když sedíte v létě pod slunečníkem nebo se chladíte ve vodě, nemyslíte na podzimní sychravé počasí a zimní slotu a na vytápění domácnosti. Ale právě léto a začátek podzimu jsou pro pořízení krbu ideální.

❶ Právě v tomto období mají prodejci více času se vám věnovat a objednat pro vás vše potřebné podle vašich představ. Máte také ještě dost času na sjednání odborníka, který vám přímo na místě doporučí opatření, abyste topili v krbu bezpečně a ekonomicky. Dozvíte se něco o velikostech krbu, o komínu, jak si vybrat to nejvhodnější řešení pro daný prostor a co musíte připravit.

❷ Snadněji najdete řemeslníka, který vám pomůže z realizací.

❸ Máte velkou šanci, že nakoupíte za levnější ceny, než začne topná sezóna.

❹ Všechny stavební úpravy se dělají lépe, když je ještě teplo. Můžete větrat, lépe se uklízí, vše rychleji usychá, a i jednotlivé stavební práce se díky teplu dělají rychleji.

❺ Pokud plynové a elektrické krby nejsou nic pro vás, a chcete romantiku s praskáním dřeva, máte ještě dost času zásobit se vhodným dřevem, případně ho nařezat na požadovanou délku a také realizovat jeho uskladnění. Pokud myslíte spíše na dřevěné brikety, před sezónou je určitě seženete za lepší cenu. Za odběr většího množství lze získat slevu, proto i pro tento otop je vhodný sklad.

Krb dodá každé domácnosti velkou estetickou hodnotu. Může také velice snadno snížit celkové náklady na topení, protože na začátku a na konci topné sezóny vám topení v krbu může nahradit zbytečné vytápění celého prostoru domácnosti.

Při plánování krbu je určitě třeba zvážit, jaká varianta je ta pravá. Romantika praskajícího dřeva přináší i kouř, popel, odlétající jiskry, oxid uhličitý, riziko požáru. Proto jsou v nabídce krbů k dispozici i moderní varianty, které tato rizika odbourávají.