Která herečka předvedla nejlepší princeznu Dianu? Kristen Stewart, Emma Corrin nebo jiná?

Která herečka předvedla nejlepší princeznu Dianu? Kristen Stewart, Emma Corrin nebo jiná?
Diana, princezna z Walesu, tragicky zahynula roku 1997, její příběh je však stále aktuální a vzbuzuje zájem i díky filmovým zpracováním. Které herečce se povedlo nejlépe zachytit hlubší podstatu a vzácnou kombinaci elegance, klidu a patosu, jež veřejnost vedla k tomu, aby byla Dianou fascinována?

Kristen Stewart, Spencer (2021)

Hvězda Stmívání si vysloužila první nominaci na Oscara právě za roli Diany v životopisném filmu Spencer, který se zaměřuje na tři dny ze života zesnulé princezny. Děj se odehrává v roce 1991 během vánočních svátků v zaprášených síních panství Sandringham, kdy se Diana potýká s duševními problémy a dospívá k rozhodnutí ukončit manželství s princem Charlesem.

Kristen Stewart ztělesnila Dianu s benevolencí, kterou začala symbolizovat, starostlivou a čistou. Hlas má jemně vyladěný a skvělý dojem dotváří patřičný sestřih. V drásavém psychodramatu ale neuvidíme Dianu tak, jak si myslíme, že ji známe. Uvidíme její boj s bulimií a psychickými obtížemi – jak zvrací perly z náhrdelníku do limetkově zelené polévky, jak se v plesových šatech hrbí nad záchodovou mísou nebo jak si představuje ducha Anny Boleynové.

Emma Corrin, Koruna (2020, 4. sezóna)

Ze všech účinkujících na tomto seznamu dostala Emma Corrin zřejmě nejzajímavější historický materiál, od Dianina dospívání až po první setkání s Charlesem a nakonec i vznikající trhliny v jejich vztahu. Představu Diany v naší hlavě tvoří z velké části populární veřejná osobnost, která vzešla z jejího smutného rozvodu.

Princezna Emmy Corrin je tragická postava utvářená výrazným zanedbáváním, absencí lásky, mladistvou neobratností, výslednou paranoií a ano, také nádechem arogance. Možná se Dianě fyzicky příliš nepodobá, zato vystihuje její mnohostrannou osobnost.

Elizabeth Debicki, Koruna (2022, 5. a 6. sezóna)

Po Emmě Corrin převzala v dalších řadách britského seriálu Koruna štafetu Elizabeth Debicki, jejíž zosobnění Diany je v podstatě bezvadné. Vzhledem se jí neuvěřitelně podobá, za což mj. vděčí paruce a výrazným očním linkám. Její hlas se v příhodných momentech chvěje. Ačkoli scénář není zdaleka tak velkorysý, jako byl v případě Corrin, dává prostor vykouzlit špetku Dianiny niternosti, stále více ochromované napětím selhávajícího manželství a veřejné kontroly.

Zatímco obsazení seriálu sklízí chválu, volba zahrnovat do děje některé z nejdrsnějších osobních příběhů se dočkala tvrdé kritiky. Někteří vyjadřují znechucení nad tím, jak Netflix zobrazuje princezninu smrt. Podle deníku The Sun šestá sezóna ukáže, jak se po autonehodě v Paříži v srpnu 1997 zakrvácení zdravotníci snaží Dianu v podání Elizabeth zachránit. Epizoda má také obsahovat scénu, kdy Charles kráčí k tělu zesnulé manželky ve francouzské nemocnici, a ukáže Dianu v otevřené rakvi.

Elizabeth Debicki na světové premiéře 5. řady The Crown v Royal Drury Lane. Zdroj: Fred Duval / Shutterstock

Naomi Watts, Diana (2013)

Další biografie Diany se snažila zdramatizovat poslední roky princezny, od rozvodu s Charlesem po smrt v Paříži. Zakryla nicméně její romantické pletky mezi tím. Naomi Watts dělá vše, co je třeba, od vlajících řas a andělského hlasu přes lesk vlídnosti až po nóbl dojem. Přesto za roli v kontroverzním životopisném filmu Diana z roku 2013 sklidila protichůdné ohlasy. Jen o rok později potvrdila, že působení v daném snímku trochu lituje. Ostatně za něj byla nominována na cenu Zlatá malina pro nejhorší herečku. Film byl kritizován z mnoha důvodů, mj. proto, že jeho reklamní plakát byl vztyčen poblíž tunelu, kde Diana a její přítel Dodi Al-Fayed přišli o život.

Genevieve O'Reilly, Diana – poslední dny princezny (2007)

Deset let po smrti princezny bylo uvedeno dokumentární drama v hlavní roli s Genevieve O'Reilly, herečkou známou ze seriálu Star Wars: Andor (2022). Snímek Diana – poslední dny princezny je kombinací archivních záběrů a dramatizovaných scén vyprávějících o Dianiných posledních dnech, včetně osudné autonehody. Rozhodně si vedl lépe než jiné projekty. Herečka zobrazuje princeznu jako potřebnou, ale manipulativní, jako milující, ale chybující – jinými slovy jako lidskou bytost.