Hrníčková mrkvová bábovka s tvarohovou náplní
Foto: zoryanchik / Shutterstock

Hrníčková mrkvová bábovka s tvarohovou náplní

Máte výčitky svědomí pokaždé, když si spolu s kávou pochutnáváte na sladkém dezertu? Zmírnit je můžete tím, že pro příště do bábovky přidáte zdravou mrkev a tvaroh. Hrníčková mrkvová bábovka bude nejen zdravá, nýbrž i chutná.

Co udělá mrkev s bábovkovým těstem?

Sladké dezerty si jen málokdo spojuje se zeleninou. O tom, že spojení cukru se zeleninou je velmi podařené, svědčí například hrníčková mrkvová bábovka. Mrkev obsahuje řadu prospěšných látek a tepelná úprava jí svědčí, protože po ní tělo lépe zužitkuje v mrkvi obsažený vitamín A. Je jasné, že v bábovce si lze zeleninu představit jen stěží, pokud se vám v mysli hodní rajčata nebo papriky.

Když si ale představíte mrkev, najednou se vám spolu s ní vybaví i nápady, jak jí ozvláštnit vaše běžné bábovkové těsto. Kromě mrkve má podobně využití například zelenina cuketa a třeba i dýně. Zatímco mrkev a dýně je sladká, a proto sladké těsto nenaruší, cuketa je zase chuťově neutrální, a proto se dobře spojí s jakoukoliv ingrediencí.

Víte, že do sladkých dezertů lze použít i uvařené fazole? Pro dnešek ale zůstaňme u mrkve. Mrkev bábovkové těsto obohatí o své cenné látky a o vlákninu a dodá těstu tolik potřebnou vláčnost.

Jaké ingredience si žádá mrkvová bábovka?

  • 2 hrnky krupicového cukru, může být i třtinový,
  • 1 hrnek rostlinného oleje,
  • 4 velká vejce v pokojové teplotě,
  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku,
  • 1 čajová lžička jedlé sody,
  • 2 čajové lžičky skořice,
  • 2 hrnky strouhané mrkve,
  • 1 hrnek strouhaných ořechů.
Mrkev bábovkové těsto obohatí o své cenné látky, Zdroj: Nick Alias / Shutterstock

Na náplň potřebujete.

  • 1 balení polotučného tvarohu,
  • půl hrníčku moučkového cukru,
  • jedno velké vejce,
  • 1 lžičku vanilkového extraktu.

Jak na přípravu zdravého mrkvového těsta?

Aby šlo pečení mrkvové bábovky jako po másle, vše potřebné si připravte předem. Z lednice vyndejte vejce, která by měla mít pokojovou teplotu. Dobře vymažte formu a rozehřejte troubu na teplotu 180 °C. Oloupejte a najemno nastrouhejte mrkev.

Začněte náplní, kterou vytvoříte smícháním tvarohu s cukrem, do této směsi přidejte vejce a vanilkový extrakt. Odložte stranou.

„Tip: Nebojte se do bábovky zpracovat kousky starší mrkve z lednice. V bábovce přijdou vhod a v ledničce si uděláte pořádek.”

Mouku smíchejte s kypřícím práškem, skořicí a jedlou sodou.

Vejce umíchejte s cukrem, přidejte olej a ořechy. Do této směsi pomalu zapracujte také směs mouky, skořice a kypřícího prášku. Jakmile bude těsto dokonale promíchané a všechny ingredience v něm spojené, zamíchejte do něho strouhanou mrkev.

Do vymazané formy nalijte polovinu základního mrkvového těsta. Na těsto pak rozprostřete tvarohovou náplň a na ni vylijte zbytek základního těsta s mrkví. Mrkvovou bábovku pečte zhruba 50 minut a potom ji poprašte moučkovým cukrem.

 

Zdroje:

Autor: Jan Říha
Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy