Objevte místa, kde se natáčel seriál Koruna: od zámku Belvoir po Winchesterskou katedrálu

Objevte místa, kde se natáčel seriál Koruna: od zámku Belvoir po Winchesterskou katedrálu
Mezi hlavní hvězdy britského seriálu Koruna patří vedle talentovaných herců také vznešené paláce a velkolepá panství. Při pohledu na ty ohromné věže a cimbuří se doslova tají dech. Navštivte známá filmová místa, jako je Lancaster House nebo zámek Belvoir, a kráčejte ve stopách královny Alžběty.

Skutečná královna Alžběta II. bohužel nebyla příliš vstřícná, když došlo na Netflix a jeho působení v některých rezidencích (včetně Buckinghamského paláce, zámku Balmoral a hradu Windsor), a tak producentům nezbylo než pátrat ve Spojeném království po obstojných náhradách. Jak mohou diváci potvrdit, objevili hned několik důstojných zástupců.

Zámek Belvoir jako hrad Windsor

Pohádkový zámek Belvoir v hrabství Leicestershire se na televizních obrazovkách proměnil v hrad Windsor. Domov vévody a vévodkyně z Rutlandu byl pro natáčení využíván po tři série. Poté se kvůli penězům přešlo do konkurenčního Burghley House, honosného tudorovského sídla ze 16. století v hrabství Lincolnshire. Zde se pro čtvrtou epizodu páté série natáčel slavný požár, který zachvátil Windsor v listopadu 1992 a zničil 115 pokojů.

Zámek Belvoir, zdroj: Tadasphoto / Shutterstock

Lancaster House jako Buckinghamský palác

Čtvrtá sezóna Koruny nabízí nezapomenutelnou scénu, při níž se lady Diana (Emma Corrin) proháněla na kolečkových bruslích pozlacenými chodbami Buckinghamského paláce, zatímco si na walkmanu pouštěla Duran Duran.

Oficiální sídlo panovníka v Londýně od roku 1837 bylo však pro tento účel nahrazeno neoklasicistním sídlem Lancaster House, které otevírá brány veřejnosti během populárního londýnského festivalu Open City. Stojí ve čtvrti St James ve West Endu v centru města a natáčelo se zde mnoho scén od první do páté sezóny. Bylo to mimochodem také místo, kde Colin Firth předvedl mistrovský výkon oceněný Zlatým glóbem, když ztvárnil krále Jiřího VI. ve filmu Králova řeč.

Ke ztvárnění Buckinghamského paláce byl nicméně zapotřebí více než jeden honosný dům, a tak vedle Lancaster House posloužil malebný Wilton House. Zde si producenti pro královnino zúčtování s princem Charlesem a princeznou Dianou vybrali historickou místnost Double Cube Room.

Skutečný Buckinghamský palác je veřejnosti přístupný mezi červencem a říjnem. Prozkoumejte devatenáct reprezentačních místností a nádherné zahrady.

Somerleyton Hall jako Sandringham

Venkovský dům Somerleyton Hall posloužil k obnovení interiérů Sandringhamu, nejlépe známého jako místa, kde královská rodina tráví Vánoce. Objevuje se ve čtvrté sezóně Koruny. Obě stavby byly původně jakobínskými domy, které byly během viktoriánské éry rozsáhle přestavěny. Somerleyton Hall v Suffolku je dnes v soukromém vlastnictví, ale zahrady lze navštívit od dubna do října. Když už tam budete, nenechte si ujít slavné bludiště ze živého plotu, jež návštěvníky mate od roku 1846.

Somerleyton Hall, zdroj: Mike J Roberts / Shutterstock

Panství Ardverikie jako zámek Balmoral

Panství Ardverikie ve vesničce Kinloch Laggan zastupuje milované skotské útočiště královny Alžběty, zámek Balmoral. Rozhodnete-li se toto mistrovské dílo gotické architektury z 19. století navštívit, zvažte ubytování v rekreačních chatkách na pozemku. Natáčela se tu mj. významná epizoda čtvrté sezóny, kdy byly lady Diana a nová britská premiérka Margaret Thatcherová pozvány na Balmoral.

Další místem zastupujícím Balmoral je Rhinefield House, luxusní hotel hluboko v NP New Forest v hrabství Hampshire. Natáčelo se zejména kolem venkovního bazénu, ale i uvnitř hotelu.

Winchesterská katedrála jako katedrála sv. Pavla

Seriál Koruna se ve Winchesterské katedrále natáčel dvakrát. Poprvé to bylo pro epizodu třetí řady, kde diváci sledovali královnu Alžbětu během pohřbu premiéra Winstona Churchilla. Podruhé se tak stalo ve čtvrté sezóně při svatební zkoušce lady Diany Spencerové a prince Charlese, která ve skutečnosti proběhla v katedrále sv. Pavla.

Winchesterská katedrála v hrabství Hampshire na jižním pobřeží Anglie je jednou z největších gotických katedrál severní Evropy. Konají se tady pravidelné akce, bohoslužby, prohlídky a koncerty. Místo je atraktivní i pro fanoušky díla Jane Austenové, jež byla pohřbena v severní boční lodi.

Interiér Winchesterské katedrály, zdroj: Kevin Standage / Shutterstock