Vše, co byste měli vědět o oficiálních titulech královské rodiny

Vše, co byste měli vědět o oficiálních titulech královské rodiny
Po smrti královny Alžběty II. dojde v královské rodině k mnoha změnám. Především královnin syn princ Charles převzal s okamžitou platností roli krále. Změn je však mnohem více.

Některé změny v titulech a úřadech jsou platné okamžitě po smrti panovníka, například nový král se stává králem v momentě smrti předchozího (odtud známé: Král je mrtev, ať žije král). Jiné změny a tituly však vyžadují čas a musí být oficiálně vyhlášeny či uděleny.

Nový král nastupuje na trůn okamžitě

"Dnešním dnem přechází koruna - stejně jako tomu je již více než tisíc let - na našeho nového panovníka, naši novou hlavu státu: Jeho Veličenstvo krále Karla III.," oznámila premiérka Liz Trussová několik hodin po smrti královny.

"Spolu s královou rodinou truchlíme nad ztrátou jeho matky. A zatímco truchlíme, musíme se jako národ spojit, abychom ho podpořili. Abychom mu pomohli nést úžasnou odpovědnost, kterou nyní nese za nás všechny," pokračovala Trussová. "Nabízíme mu svou loajalitu a oddanost, stejně jako jeho matka věnovala tolik času tolika lidem. A s odchodem druhého alžbětinského věku zahajujeme novou éru ve velkolepých dějinách naší velké země - přesně tak, jak by si Její Veličenstvo přálo - slovy... Bůh ochraňuj krále." V důsledku posunu v linii následnictví získávají nové tituly i další členové královské rodiny.

Královna manželka

Camilla bude nyní jako králova manželka titulována jako královna manželka, což si v únoru přála přímo královna Alžběta. "Jako uznání její vlastní věrné veřejné služby od našeho sňatku před sedmnácti lety se stává mou královnou manželkou," řekl král Karel III. o Camille ve svém projevu 9. září. "Vím, že do požadavků své nové role vnese neochvějnou oddanost povinnostem, na níž jsem si tolik zakládal."

Princ z Walesu

Princ William je známý jako vévoda z Cambridge od chvíle, kdy mu byl tento titul udělen na jeho svatbě s Kate Middletonovou v dubnu 2011. Po smrti královny Alžběty byly oficiální účty @KensingtonRoyal na Twitteru a Instagramu aktualizovány tak, že patří "vévodovi a vévodkyni z Cornwallu a Cambridge", neboť titul vévody z Cornwallu tradičně zastává nejstarší syn vládnoucího britského panovníka, přičemž titul vévodkyně přebírá jeho manželka. Král Karel III. ve svém projevu 9. září potvrdil, že William převezme také titul princ z Walesu, který dříve patřil Charlesovi. Jedná se o titul následníka trůnu.

Král Karel III. a královna manželka Camilla, zdroj: 360b / Shutterstock

Děti Williama a Kate

Oficiální titul pro první dítě Williama a Kate je Jeho královská Výsost princ George z Cambridge, ačkoli se objevily zprávy, že by se George mohl stát princem z Cornwallu a Cambridge, když je Charles králem. Stejný princip platí i pro jejich další děti. Oficiální titul pro druhé dítě Williama a Kate je Její královská Výsost princezna Charlotte z Cambridge, ale nyní, když je Charles králem, by se mohla stát princeznou Charlotte z Cornwallu a Cambridge. Jeho královská Výsost princ Louis z Cambridge by ve svém titulu mohl mít také Cornwall, stejně jako jeho starší sourozenci.

Princ Harry a Meghan Markle

Zde nedochází k žádné změně. V roce 2018 byl princ Harry před svatbou s Meghan Markle jmenován vévodou ze Sussexu. Přestože Meghan a Harry odstoupili z funkce vysoce postavených členů královské rodiny, ponechali si tituly Jeho/Její Výsost, ale již je nepoužívají.

Děti Harryho a Meghan

Když se Harrymu a Meghan narodil první syn Archie Mountbatten-Windsor, nedostal titul princ. Podle tehdy platných směrnic nejsou pravnuci panovníka princové ani princezny, s výjimkou dětí nejstaršího syna prince z Walesu, a proto jsou děti prince Williama a Kate Middletonové princ George, princezna Charlotte a princ Louis.

Archie měl po svém narození nárok na "zdvořilostní titul" hraběte z Dumbartonu. Manželé však oznámili, že mu zdvořilostní titul neudělili a bude znám jako Archie Mountbatten-Windsor. Nyní, když je Charles králem, je však pravděpodobné, že Archie dostane titul princ Archie. Vnuci panovníka totiž mají právo být povýšeni do stylu Jeho nebo Její královská Výsost. Nabízí se však otázka, zda o to Harry a Meghan stojí. Stejné pravidlo platí i pro Archieho mladší sestru Lilibet.