Proč princ Charles ještě nenosí korunu? Jak funguje britské královské dědictví?

Proč princ Charles ještě nenosí korunu? Jak funguje britské královské dědictví?
Po smrti královny Alžběty nastupuje na trůn okamžitě její nejstarší dítě princ Charles. Charles po smrti své matky zdědil povinnosti a výsady krále, až na jednu výjimku, královskou korunu.

8. září 2022 zemřela nejdéle vládnoucí královna Británie, milovaná královna Alžběta II. Na trůn nastoupil její syn, princ Charles, který přijal jméno král Karel III. Královské povinnosti na něj nenechaly dlouho čekat, stejně jako výsady, které k tomuto úřadu neodmyslitelně patří. Královskou korunu jste však na jeho hlavě neviděli a nějakou dobu ani neuvidíte.

Proč král nenosí korunu

Důvod, proč král Karel III. nenosí královskou korunu, je prostý, nebyl ještě korunován. "Korunován bude pravděpodobně do roka," říká Kate Williamsová, profesorka historie na anglické univerzitě v Readingu a autorka knihy Young Elizabeth: The Making of the Queen. "Korunovační ceremoniál obvykle trvá rok, protože je považováno za opravdu nevhodné, aby se konal hned po něčí smrti. Teď následuje dlouhé období smutku."

Vzdá se král trůnu?

Ačkoli se v různých okamžicích objevily spekulace, že by 73letý Charles mohl odstoupit a umožnit svému 40letému synovi, princi Williamovi, aby převzal vládu, není na této domněnce nic pravdivého. "Čekal na to a je si jistý, že to zvládne dobře. Lidé naznačují, že Charles abdikuje, protože William a Kate jsou populárnější," říká Williamsová. "Tak to ale není. Je naprosto přesvědčen, že to zvládne dobře."

Abdikace, která je v jiných evropských královských rodech běžnější, když panovník dosáhne určitého věku, je v Anglii mimořádně vzácná. Naposledy se britského trůnu vzdal král 11. prosince 1936, kdy král Eduard VIII. po téměř roce odstoupil z monarchie, aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou.

Pořadí nástupnictví na trůn

S nástupem na trůn po smrti své matky zdědil Charles povinnosti a výsady zasvěceného krále, až na jednu, do své korunovace nebude smět veřejně nosit korunu. (To je důvod, proč neexistují žádné oficiální fotografie krále Edwarda VIII. s korunou, protože před svou korunovací abdikoval - této skutečnosti se dotkl i seriálový hit Koruna společnosti Netflix).

V souladu s královskou nástupnickou linií nastupuje na trůn Charles, po němž bude následovat princ William, kterého nyní bude následovat Williamovo nejstarší dítě, devítiletý princ George. Následuje Georgeova sestra, sedmiletá princezna Charlotte, a po ní jejich nejmladší sourozenec, v současnosti čtyřletý princ Louis. Pátým v pořadí na trůn se stává princ Harry.

princ Charles a Camilla, zdroj: fizkes / Shutterstock

Pravidla žen na trůně

Charlottino místo v královské linii je dáno zákonem o nástupnictví z roku 2013, který umožňuje předávat korunu v pořadí podle narození bez ohledu na pohlaví. (Do té doby pravidla nástupnictví stanovovala, že koruna přechází na nejstaršího mužského dědice a na ženského dědice pouze v případě, že nejsou k dispozici žádní další mužští dědicové, což byl případ královny Alžběty II.).

"Může se to zdát jako maličkost, ale je to velké vítězství pro rovnost," říká o novele Williamsová. "Říká lidem, což [královna] dokázala víc než kdokoli jiný, že monarcha je práce a žena ji může vykonávat stejně dobře jako muž." Vzhledem k tomu, že je třetí v pořadí, Charlottu na britském trůně pravděpodobně neuvidíte, i když po smrti královny Alžběty dojde k určitému přesunu mezi jednotlivými tituly královské rodiny.

Přesuny titulů po smrti královny Alžběty

Princ William se stane princem z Walesu a Kate princeznou z Walesu, což je titul, který dříve patřil Williamově zesnulé matce, princezně Dianě. Pozice prince z Walesu je tradičně vyhrazena pro následníka trůnu a přechází na Williama až poté, co ji Charles formálně udělí, což může trvat několik měsíců. (V té chvíli současný Williamův a Katein titul vévody a vévodkyně z Cambridge zanikne.) Tradice jmenovat následníka trůnu princem z Walesu údajně sahá až do roku 1301, kdy král Eduard I. udělil tento titul svému synovi Eduardovi z Caernarfonu. (Jediný skutečný doklad o užívání titulu pro dědice však pochází až ze 16. století).

Zdroje článku: