Na oběd do restaurace už jen do čtvrtka, od pátku se nejspíš zpřísní opatření

Na oběd do restaurace už jen do čtvrtka, od pátku se nejspíš zpřísní opatření
Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil, aneb po pár dnech, kdy hospodští narazili sudy budou opět své podniky zavírat. Od pátku se zavřou též hotely.

Vláda projednává opětovný přechod do 4. stupně systému PES. Ačkoli se teprve před pár dny otevřely provozovny, které několik týdnů strádaly, moc dlouho tomu tak nebude. Již od pátku by měla celá ČR přejít na čtvrtý stupeň, obchodníků by se to ale nemělo nijak dotknout.

Stravovací zařízení

Od pátku by se měly uzavřít restaurace, hospody, kavárny, bary, cukrárny a další zařízení. Ačkoliv ani do teď nemohly podniky fungovat na 100 %, musely totiž o polovinu snížit svou kapacitu, budou provozy zavřeny. Mělo by se tak stát od pátku také z toho důvodu, aby se stihly spotřebovat zásoby, které by dlouhodobé uzavření provozů nevydržely, zkazily by se a provozním by vznikla zbytečná škoda. 

V provozu by měly být pouze výdejní okénka, ovšem jak je to s prodejem některého zboží, například kávy s sebou, nebo alkoholu, je vcelku zmatené a do pátku by toto opatření měla vláda upřesnit.

Hotely

Spolu s restauračními zařízeními se uzavřou také hotely a všechny ostatní ubytovací služby. Podle vlády i tato zařízení ovlivňují průběh koronavirové situace v ČR, mělo by se tak zamezit cestování mezi městy, lidé by měli zůstávat doma.

Obchody zavřou jen na svátky

Vláda avizovala, že přechod do 4. stupně by neměl ovlivnit provozní dobu maloobchodů. Obchody zůstanou otevřené, je však třeba dodržovat hygienická pravidla a snížit kapacitu na 1 zákazníka na 1 metr čtvereční. Povinné jsou samozřejmě i roušky. Jediné dny, kdy musí být obchody zavřené jsou Vánoční svátky včetně Štědrého dne, poslední nákupy před Vánoci tak uděláme naposled 23. prosince.