Stručný přehled nově vydaných opatření proti šíření koronaviru

Stručný přehled nově vydaných opatření proti šíření koronaviru
Přišla v platnost nová opatření proti šíření covid-19 - do restaurace maximálně ve 4 lidech, omezení volnočasových aktivit, opět jsou zavřená kina a divadla. To a mnoho dalšího, čtěte níže.

Stravovací zařízení

Veškerá tato zařízení (restaurace, hospody, bary,...) musí zavírat nejpozději ve 20:00 hodin, přičemž každý host musí mít během své návštěvy místo k sezení u stolu maximálně s dalšími 3 lidmi a mezi stoly musí být dostatečné rozestupy.

Přísnější je stravování v nákupních centrech, kde je možné sedět u stolu pouze ve dvou lidech.

V obou případech musí zařízení vypnout wifi připojení, aby nedošlo k veliké kumulaci osob na jednom místě kvůli připojení k internetu.

Kultura

Nově je kromě zákazů koncertů a hudebních akcí obecně zakázána návštěva kina, nebo divadelního představení. Dále se zavírají galerie, muzea, zoo, cirkusy, varieté, výstavy, zámky a hrady. Zákaz se nevztahuje na zpěv v místě bydliště, nebo na děti v mateřských školkách.

Sport

Je nově zakázáno provozovat sportovní a volnočasové aktivity v tělocvičnách, posilovnách, bazénech a jiných druhů sportovišť ve vnitřních prostorách. Taktéž se uzavírají wellness centra, není možné absolvovat saunovou proceduru, masáž apod.

Výjimku tvoří pouze hodiny tělocviku pro žáky 1. stupně a wellness a bazénové procedury ze zdravotních důvodů.

Hromadné akce

Je zakázáno pořádání hromadných akcí pro více než 10 osob ve vnitřních prostorách a 20 osob ve vnějších prostorách.

Toto opatření se vztahuje na všechny volnočasové aktivity, ale i na bohoslužby. 

Výjimku tvoří členové domácnosti, soudy a jiné výkony moci, nebo podnikatelské činnosti a povolání.

Taktéž jsou zrušeny veškeré výstavy, veletrhy, kongresy, poutě, provoz kasín a heren, různých kontaktních vzdělávacích akcí, ale také kroužky pro mladistvé.

 

Vláda také apleuje na občany, aby dodržovali veškerá pravidla proti šíření nemoci covid-19, aby nosili roušku, dbali na dostatečnou hygienu a neshromažďovali se. Také by si měl každý stáhnout mobilní aplikaci eRouška, díky které je možné trasovat pozitivní případy efektivněji.