Recept na výborný mřížkový koláč s jablky a skořicí

Recept na výborný mřížkový koláč s jablky a skořicí
Máte také po podzimní procházce chuť jen na to, zachumlat se do deky a dát si čaj a něco sladkého? Tento jablečný mřížkový koláč vás určitě potěší. Navíc ho připravíte za pár minut!

Suroviny:

Těsto:

  • 170 g hladké mouky (můžete použít i špaldovou či celozrnnou)
  • 60 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru (20 g)
  • 1 vejce
  • 110 g másla
  • žloutek na potření

Jablečná náplň:

  • 450 g strouhaných jablek (okolo 3–5 jablek)
  • 2 lžíce cukru krupice
  • lžička skořice

Postup:

Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a vypracujeme pevné těsto. Dáme alespoň na 15 minut vychladit, ale čím déle, tím lépe. Mezitím si připravíme náplň. Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem a skořicí.

Troubu si předehřejeme na 170°C. Vychlazené těsto dáme na vál a oddělíme jednu třetinu, kterou použijeme na mřížku. Z druhé části vyválíme placku a dáme ji do máslem vymazané formy. Na ni poté můžete začít klást připravenou jablečnou náplň. Na tu nakonec jen klademe proužky těsta, za kterých vytvoříme mřížku.

Pomažeme žloutkem a vložíme do trouby na 20 minut, až koláč bude mít zlatavou barvu.

Dobrou chuť!