Krevetky jako nenároční domácí mazlíčci. Jak začít s jejich chovem

Krevetky jako nenároční domácí mazlíčci. Jak začít s jejich chovem
Krevety možná máte spojené především s pokrmem na talíři. Víte ale, že se mohou stát milými obyvateli akvária? Co obnáší jejich chov? Zvládnou ho i začínající akvaristé.

Proč si pořídit krevety

Krevety patří v akvaristice stále ještě k těm méně tradičním domácím mazlíčkům. Jsou poměrně nenáročné na prostor, hodí se i do malých akvárií. Zvláště vhodné pro začínající chovatele jsou například krevety rodu Neocaridina, případně Macrobrachium.

V akváriu o objemu 30 litrů může žít až 100 krevetek. Tolik si jich pořizovat nemusíte, velmi ochotně se vám do požadovaného počtu rozmnoží samy. Nejmenší skupinku by však mělo tvořit alespoň 10 krevetek, neboť tito živočichové jsou poměrně společenští.

Chovat je můžete společně s rybami, případně i samostatně. Na počátku chovu se doporučuje nechat cca měsíc parametry vody ustálit. Vyžaduje se čistá voda by měla být prostá vysokého obsahu dusičnanů. Tomu lze předejít důslednou kontrolou vody a pravidelnou výměnou. Akvárium je vhodné vybavit tak, aby měly krevety dostatek prostoru k úkrytu.

Jak se starat o krevety

Jedná se o poměrně odolná zvířátka, která nevyžadují náročnou péči. Nutnou součástí chovu krevet je tak především důsledné okysličování vody. V závislosti na druhu krevet je potřeba nastavit optimální teplotu vody. To může být 20 až 28 °C. Pro rostliny i samotné krevety je důležitý i dostatek světla.

Rovněž je pochopitelně potřebné pravidelně malé obyvatele akvária krmit. Jsou mimořádně citliví na vyprázdnění trávicího systému. To krevetám způsobí sníženou funkčnost jejich obranyschopnosti. Stresované krevety vykazují typicky bledé zbarvení. Dá se tak říci, že se krmí neustále. Coby všežravci nepohrdnou rostlinnou potravou, ale ani živočišnými zbytky. Dopřát jim můžete i granule.

A pozor, zkušení akvaristé varují: Ačkoli byste to do těchto malých živočichů neřekli, jsou značně vynalézaví. Dobře zabezpečené akvárium, z něhož skutečně nemohou utéct, je základní podmínkou chovu.

Zdroj článku:
  • Autorský text