Pradávný symbol lilie. Jaké významy může ukrývat?

Pradávný symbol lilie. Jaké významy může ukrývat?
Lilie jsou nejen krásnými květinami, ale mají napříč kulturami i silný symbolický význam. Proč byste lilii na rameni mít určitě nechtěli? Tohle jste o nich možná netušili.

Lilie jako symbol nevinnosti i vznešenosti

Své pevné místo má lilie v heraldice. Podle některých zdrojů spadají kořeny používání tohoto symbolu až do období gotiky.

Stylizovaný symbol Fleur de lys měli ve značné oblibě především francouzští králové. Z původního královského znaku jej následně převzala i mnohá francouzská města. Lilii ve znaku však má ve znaku například i Španělské království.

Stejný symbol si přivlastnilo i skautské hnutí. Tři okvětní lístky zde symbolizují tři základní principy skautského slibu a určují cestu každého správného skauta.

Antické Řecko lilii znalo rovněž a považovalo ji za symbol sexuality. Tradičně jsou však dnes lilie vnímány jako symbol nevinnosti, a to zejména ty bílé. Tato symbolika vychází z křesťanství, podobný význam však liliím přikládali i staří Sumerové. To je i důvodem, proč neunikla lilie i symbolice zcela opačné.

Zdroj: Nikki Zalewski / Shutterstock

Lilie jako svatební i smuteční květina

Ve Francii se vypaloval liliový květ prostitutkám a ženám cizoložným. Ostatně vzpomeňme i literárního klasika Alexandra Dumase staršího, jenž nechal potupným cejchem označit i krásnou románovou hrdinku Milady de Winter.

Právě křesťanská symbolika nevinnosti je ostatně i důvodem, proč jsou lilie častou součástí smutečních kytic. Právě i duše zemřelého se měla vrátit k nevinnosti.

Neznamená to však, že by bylo podle etikety zapovězeno darovat lilie coby květiny i k jiným příležitostem. Pouze je nutné dbát na jedno: Jejich vůně je skutečně intenzivní. Někomu tak může vadit a jsou i lidé, jimž noblesní květina může vyvolat alergii.

Kytice lilií může být součástí i svatebního aranžmá. Opět se jedná především o ty bílé, které elegantně souzní s bílými šaty nevěsty. Růžové květiny také symbolizují čistotu srdce. Žlutá barva květin zase předznamenává veselost. V červené pak hledejme znamení lásky a vášně.