Lávové kameny, magické šperky se silou samotné matky Země

Lávové kameny, magické šperky se silou samotné matky Země
Lávové kameny se ve šperkařství objevují stále častěji. Poznáte je na první pohled, podle typického černého odstínu. Jak vznikají a ke komu se šperky z lávových kamenů hodí?

Kde se vzaly šperky z lávových kamenů

Patří k nejstarším šperkům vůbec. Nosí se doslova po celém světě a v oblibě je měly už pradávné kultury. Přesto nic ze svého půvabu neztratily a jsou módní i dnes. Lávové kameny působí velmi elegantně a zároveň minimalisticky.

Nosit je proto mohou nejen dámy, ale také pánové. Pro muže se hodí doplnění například chirurgickou ocelí, dámy mohou volit i zlato a stříbro, případně kombinovat lávový kámen i s jinými minerály.

Lávový kámen má skutečně původ tam, kde by to laik čekal, tedy v lávě. Z hlediska geologického se jedná o roztavenou horninu, která se dostane na povrch. Geologové pak termín láva striktně oddělují od označení magma, tedy od taveniny, která se nachází pod povrchem.

Když láva vlivem přístupu vzduchu či vody zatuhne, vzniká právě lávový kámen. Najdou se tak i tací, kteří věří tomu, že kámen dokáže něco z obrovské energie samotné Země předat i tomu, kdo šperk nosí.

Jaké vlastnosti má lávový kámen

Kameny mají typickou pórovitou strukturu. Díky tomu je každý jednotlivý kámen originální a velmi efektně pak tento charakteristický vzhled vypadá i na samotném šperku.

Ve špercích se obvykle využívá přirozenosti a kameny se nechávají v původní podobě, povrch však lze upravit i ručním broušením. Možné je povrch kamene dokonce i obarvit na požadovaný odstín. Výhodou lávy, kterou oceňují nejen šperkaři, je fakt, že se velmi snadno zpracovává.

Láva má specifickou schopnost akumulovat teplo, čehož se využívá i při masážích. Lávové kameny, které nacházejí uplatnění, při těchto procedurách, jsou stejné jako ty, které nosíte například na náramku. Podobně umí lávové kameny akumulovat vůně. Někteří výrobci proto doporučují na šperk kápnout trochu éterického oleje.