Jak žít minimalisticky a proč není minimalismus soutěž o nejmenší počet věcí

Jak žít minimalisticky a proč není minimalismus soutěž o nejmenší počet věcí
Žít minimalisticky může být značně osvobozující. Musíte ovšem celý svůj dosavadní život namačkat do jedné krosny? Tato životní filosofie má různé podoby a mnozí si tak nejsou jisti tím, co vlastně minimalismus je a co nikoli.

Co je to minimalismus

Minimalismus rozhodně není soutěž. Nejde tedy o to, abyste se naučili žít s co nejmenším počtem věcí. V tomto životním směru je podstatná především snaha o eliminování věcí zbytečných.

Někteří průkopníci tohoto smýšlení dávají k dobru jednoduchou radu, která vám pomůže odlišit, co zbytečné je a co nikoli: Jestliže jste danou věc nepotřebovali déle než rok, pravděpodobně ji můžete oželet.

Minimalistický život lze chápat v rovině materiální i duchovní. Začít s materiálním uchopením minimalismu bývá snazší: Vytřídit dávno nepoužívané věci a zamyslet se nad impulzivními nákupy zbytečností je jistě přínosné. Ruku v ruce tak s minimalismem kráčí i principy zero waste.

Čtěte také: Neschopnost říct NE ubližuje nám i druhým

Obecně se nicméně toto životní směřování jen obtížně definuje, neboť respektuje individualitu každého jednotlivce. Minimalismus by měl vést k efektivnějšímu a jednoduššímu životu, proto je nutné, aby si jej každý nastavil s ohledem na svůj životní styl a priority.

A co minimalismus není

Rozhodně tedy nelze tvrdit, že minimalista si nesmí koupit například nové oblečení proto, že jej nutně nepotřebuje. Minimalisté také nejsou lidé, kteří by žili jen v prázdném bytě, kde by měli jen to nejnutnější. Není nutné se zříkat určitého komfortu. Minimalismus navíc určitě neznamená zbavit se vzpomínek či předmětů s citovou hodnotou.

Čtěte také: Proč jste smutní aneb faktory, které ovlivňují naše duševní zdraví

Žít minimalisticky znamená odstřihnout se od přemíry věcí, neschovávat nic na horší časy, mít ve svých věcech pořádek, přehled, omezit stres, získat prostor a šetřit. V konečném důsledku prospějete novým životním smýšlením své duši, vlastní peněžence i životnímu prostředí.

Motivaci je proto vhodné si už na počátku sepsat: Přejete si ušetřit, vedou vás spíše ekologické pohnutky nebo jednoduše cítíte, že je toho na vás moc a potřebujete si udělat „pořádek v hlavě“? Zřetelně nastavené priority vám pomohou využít minimalismus pro zlepšení vašeho života.