Oleandr – jedovatá ozdoba našich zahrad

Oleandr – jedovatá ozdoba našich zahrad
Oleandr je oblíbenou okrasnou dřevinou, která zdobí mnoho zahrad, předzahrádek i teras. Málokdo ale ví, že tento krásně kvetoucí keř je nebezpečný pro lidi i pro domácí mazlíčky.

Jedovaté jsou všechny části rostliny

Oleandry patří mezi silně toxické rostliny. Důležité je vědět, že jedovaté jsou všechny části rostliny, tedy větve, listy, květy, plody i nektar; nejvíc jedovatých látek je obsaženo v listech. Toxické jsou i suché a odumřelé části rostliny, jedovaté látky dokonce obsahuje i kouř, který vzniká při spalování zeleného odpadu z rostlin, proto je zdraví škodlivé používat ke grilování větve oleandru. Toxický je i med z květů oleandrů. Okrasné odrůdy, které jsou nejvíc rozšířené, sice obsahují menší množství toxinů než divoce rostoucí rostliny, přesto je potřeba s nimi zacházet s největší opatrností.

Toxicita oleandru

Nositeli toxicity jsou glykosidy oleandrin a neandrin, které oleandr používá jako ochranu před predátory. Pro dospělé lidi se za smrtelnou dávku považují dva listy, pro děti je to jeden list. Listy oleandru však mají extrémně hořkou chuť, proto je požití jedovatých listů velice nepravděpodobné. Oleandrin se v malých dávkách používá jako složka léků na posílení srdce a proti ekzémům, není ale možné používat části oleandrů k amatérské léčbě. Při vyšších dávkách je totiž extrémně nebezpečný.

Pro koho jsou jedovaté oleandry nebezpečné

  • malé děti – nejvíce ohrožené jsou malé děti, které mohou část rostliny utrhnout a strčit do úst. Nebezpečí vzniká hlavně u lákavě vypadajících květů. Toxicita oleandrů je velmi vysoká, proto stačí, když se děti rostlin jen dotýkají a pak si kontaminované ruce strčí do úst,
  • domácí mazlíčci – kočky, psi i další zvířata mohou okusovat listy nebo jiné části rostlin,
  • dospělí lidé a větší děti – oleandry jsou nebezpečné pro všechny lidi, k zasažení může dojít při náhodné konzumaci části rostliny nebo při neopatrné manipulaci, nebezpečné je i vdechnutí prachu z oleandru.

Příznaky otravy

Otrava oleandrem se může projevit různými příznaky, síla reakce závisí na množství přijatého jedu. Příznaky otravy se mohou objevit již během několika hodin a patří k nim:

  • nevolnost, zvracení a průjem,
  • bolest břicha,
  • poruchy srdečního rytmu,
  • křeče,
  • dezorientace, zmatenost a závratě,
  • rozšířené zorničky,
  • v těžkých případech koma a smrt.
Mezi příznaky otravy oleandrem je nevolnost, bolesti břicha nebo křeče
Mezi příznaky otravy oleandrem je nevolnost, bolesti břicha nebo křeče | Zdroj: Christian / Depositphotos

Jak se zachovat při podezření na otravu

Když je podezření, že došlo k otravě oleandrem, je nezbytné rychle odstranit z úst zbytky rostliny, vypláchnout ústa a pokusit se vyvolat zvracení. Zároveň je nutné okamžitě volat lékařskou pomoc a řídit se pokyny zdravotníka. Také je potřeba uchovat vzorek rostliny pro laboratorní testování.

Oleandry jsou krásným doplňkem zahrad, pro svoji toxicitu, ale vyžadují zvláštní zacházení. Rostliny by měly být umístěné mimo dosah dětí a domácích mazlíčků. Při manipulaci s oleandry je nutné používat ochranné rukavice a řádně si pak umýt ruce. Také je potřeba dát pozor na toxický prach a kouř, který vznikne spalováním rostlin.