Pády, uvěznění nebo nekončící jízda. Co znamenají sny o výtahu

Pády, uvěznění nebo nekončící jízda. Co znamenají sny o výtahu
Ve snu stoupáme do nejvyšších pater, možná stejně jako stoupáme k vrcholu v životě. Padáme-li s kabinou hluboko do podzemí, sestupujeme do zoufalství i v bdělém životě. Ale je význam snu ve výtahu takto přímočarý?

Kde se nachází výtah ve vašem snu?

Důležité je umístění výtahu. Nachází se výtah na místě, které dobře znáte z bdělého života nebo je zasazen v oblaku vaší fantazie? Čím konkrétnější místo je, tím zřetelnější může být i význam snu. Odkazuje na konkrétní situaci, v které se právě nyní nacházíte. Jedete ve výtahu v administrativní budově, ve vašem domově nebo v neznámé věži? Zapište si všechny indicie a k nim jednotlivě napište své pocity.

Zdroj: Autor: DG FotoStock / Shutterstock

Zatímco místo abstraktnější promlouvá obecně v duchovní a emocionální rovině. Zde jsou důležité barvy a materiály. Stojíte v tmavém výtahu, který směřuje nahoru ke světlu nebo se osvětlený výtah propadá do tmavé hluboké díry? Je výtahová konstrukce dřevěná, kovová nebo skleněná? Jakmile budete mít jasnou představu o prostředí ve snu, přejděte k symbolice snového děje. 

Vzhůru nahoru

Pokud výtah jede nahoru běžnou rychlostí, může to znamenat, že se bez námahy dostanete k cíli. Cesta k vašemu snu bude snadná a vy máte nejlepší příležitost si jej splnit. Vše klape, tak jak si představujete. Ale co když se cesta vzhůru zkomplikuje? Výtah se začne pohybovat mnohem rychleji než je běžné, až vám trne krev v žilách. Znamená to, že situaci přestáváte mít pod kontrolou. Buďte opatrní a věnujte pozornost varovným signálům. Zpomalte a všímejte si drobností, které i přes svou malost hrají ve vašem životě zásadní roli. Výtah se může nečekaně zpomalovat a zase zrychlovat. Značí chaos a potřebu rovnováhy. Soustřeďte se pouze na jednu věc a té se věnujte naplno. Rychlé a zbrklé řešení bez pořádných základů může brzy způsobit katastrofický pád.

Zprudka dolů

Cesta výtahem dolů se ve snech neobejde bez dramatických situací jako je tvrdý náraz, pád nebo propad do neznáma. V každém případě jízda výtahem dolů znamená propad v osobním či profesním životě. Každý pád však provází i pozitivní vhled. Na hlubší úrovni může představovat dobrodružnou cestu do vlastní psychiky. C. G. Jung řekl: “Ve stínu leží zlato.” Mínil tím, že v zákoutí své mysli je možné konfrontovat se se svým stínem a docílit tak větší celistvosti vlastní integrity. V podvědomí můžeme pátrat po kořenu naší nerovnováhy a starat se o ni, spíš než ji nechat nekontrolovaně hnisat hluboko v podzemí. 

Cestování do podvědomí však není úkol, kterého bychom se měli zhostit sami. Je to místo, kde potřebujeme podporu v podobě důvěryhodného přítele nebo terapeuta. 

Uvězněni ve výtahu

Pro většinu z nás je největším trestem ztráta svobody a z uvěznění máme obrovský strach. Sny o zavřeném výtahu mohou tento strach symbolizovat. Zamyslete se, zda se necítíte svázáni v práci, uvězněni v nešťastné lásce nebo rodinné situaci.

Věnujte pozornost patru, ve kterém jste uvízli. Číslo patra může naznačovat konkrétní problém. Zaseknete-li se v prvním patře, nesnáze se pravděpodobně ukazují na základní úrovni, zatímco uvíznutí v patře předposledním značí stagnování těsně před cílem. 

Výtah nechce zastavit

Sen o výtahu, který se odmítá zastavit, může znamenat hlubokou nespokojenost s životními okolnostmi či strach, že se nám život vymkne z rukou. 

Ať už ve snu jedete výtahem nahoru, sestupujete nebo jste v něm uvězněni, nezapomeňte, že sny obvykle nepředpovídají budoucnost. Spíše nás upozorňují na stav naší psychiky. Pomáhají nám zjistit, kde jsme se zasekli nebo špatně odbočili a ukazují cestu rovnováhy.