Chystáte se na dovolenou autem? V zahraničí vás mohou překvapit vysoké pokuty

Chystáte se na dovolenou autem? V zahraničí vás mohou překvapit vysoké pokuty
Někdy je těžké se v zákonech vyznat. Evropská Unie se snaží prosadit, aby cizinci měli na silnicích stejná práva, ale také povinnosti jako místní. Ti z nás, kteří úmyslně porušovali zákon, tak mají po zábavě.

Řidiči, učte se tamní zákony

Než vyrazíte brázdit silnice v zahraničí, měli byste se naučit maximální povolenou rychlost, ale rovněž neujíždět od nehody, pokud jste přímými účastníky. Někteří řidiči spoléhají na to, že budou-li chyceni, elegantně ukážou řidičský průkaz a prohlásí, že nevěděli, že se měli zachovat jinak. To nyní končí.

A protože seznam je dlouhý, jmenujeme pouze několik přestupků, které se již nebudou řešit pouhou domluvou. Například řízení pod vlivem alkoholu, překročení rychlosti, jízda na červenou, přejíždění plné čáry, opuštění místa nehody a bezohledné řízení (například předjíždění či parkování, které je nebezpečné pro řidiče i chodce v okolí) vám nyní zavaří a vy budete zpokutováni a získáte trestné body.

Přestupek v jedné zemi se s vámi poveze do země jiné

A to díky geniálnímu nápadu europoslanců, kteří se shodli na tom, že Evropa musí být bezpečnější. A tak si jednotlivé státy o vás začnou předávat veškeré informace – a pochopitelně se zjistí, zda patříte mezi obávané piráty silnic, kteří na zákony příliš nehledí a vymlouvají se, kdykoli se naskytne příležitost.

Jedná se o dobrý způsob, jak donutit bezohledné řidiče, aby více hleděli na ostatní. Koneckonců, jejich chování ohrožuje i je samotné. Tento nápad sníží nehodovost, ale musí ještě projít schválením vládami Evropské Unie a Evropským parlamentem. Jistou podporu nicméně má a je dost možné, že bude schválen.

Evropský parlament má jasno. Veškeré informace o řidiči budou znát všechny státy
Evropský parlament má jasno. Veškeré informace o řidiči budou znát všechny státy | Zdroj: artjazz / Depositphotos

Proč toto opatření?

Je sice pravda, že řidiči ztratí svou určitou anonymitu v cizích státech, ale je to tak dobře. Je důležité znát minulost a způsob jednání všech řidičů, aby silnice byly bezpečným místem pro dopravu.

Vize tohoto nápadu je do roku 2050 drasticky snížit počet dopravních nehod (a s nimi souvisejících ublížení na zdraví i úmrtí).

Pravidla jsou sice zpřísněna, není však pochyb o tom, že jsou velmi účinná. Bezpečnost na silnicích značně zaostává ve všech zemích a každoroční počet úmrtí rozhodně není nic, nad čím by se člověk pousmál. Čísla nejsou zanedbatelná a obětí se může stát kdokoli, koho známe, stejně jako my sami, například při pouhém přecházení přechodu.

Navíc se jedná o spravedlnost pro všechny bez ohledu na místo, odkud řidiči pocházejí. Výmluva, že v naší zemi se to dělá jinak, již nebude nic platná. A to je dobře. Možná vám osobně to přijde nefér, ale kdyby u nás jezdili cizinci, kteří nerespektují naše zákony, zřejmě byste byli naštvaní. A tento nápad zamezí dopravním nehodám v dostatečném měřítku.

Chcete-li cíleně porušovat zákon, zásobte se penězi na pokuty

Dobrá rada zní: Chovejte se na silnici stejně obezřetně v zahraničí jako u nás a prostudujte pravidla silničního provozu zemí, kterými budete projíždět, až vyrazíte na velký nákup či na dovolenou. Pokuty v některých jiných zemích jsou značně dražší než u nás, na to bychom také měli všichni pamatovat.

Zdroje článku: