Krásné křížené pivoňky Itoh hybrid jsou vhodné pro začátečníky

Krásné křížené pivoňky Itoh hybrid jsou vhodné pro začátečníky
Křížené pivoňky spojují nejlepší vlastnosti vytrvalých pivoněk a keřových pivoněk. Jejich přítomnost dodá vaší zahradě nový rozměr a ani nevyžadují příliš mnoho péče. Mají ale také jednu nevýhodu, na kterou je třeba si dávat pozor.

Původ křížených pivoněk

První zmínka o křížených pivoňkách sahá do padesátých let dvacátého století. Japonec jménem Toichi Itoh zkřížil vytrvalé pivoňky (Paeonia lactiflora) a asijské stromové pivoňky (hybridy Paeonia lutea). Nově vzniklé odrůdě se přezdívá intersekční pivoňky (Itoh hybridy). Křížením pivoněk spojuje nejlepší vlastnosti dřevitých a bylinných odrůd. Výsledkem jsou krásné, husté a robustní květy. Tento nově vzniklý druh je skvělou volbu pro ty, co hledají krásné rostliny nenáročné na péči. Jaké jsou všechny výhody nedávno vzniklé odrůdy?

Velikost květů a barevná rozmanitost

Keřové pivoňky (dřevité) produkují velké množství velkých květů pestrých barev. A tuto vlastnost si přenesly i do nové odrůdy. Atypickou barvou květů pro klasické pivoňky je žlutá. Květy Itoh hybrid nabízí různé barvy, včetně zmíněné žluté. Pro dosažení co nejlepších výsledků květů je nutné pivoňky přihnojovat. Pivoňky jsou pro hmyz bezcenné, ale kolibříci si rádi staví hnízdo v nich.

Robustní rostliny

Hybridy Itoh se opravdu povedly. Zkřížením obou variant pivoněk získaly lepší odolnost vůči nepříznivému počasí a chorobám, a tím i celkové zdraví. Bujně rostou, ale jsou o něco kratší. Nově vzniklou odrůdu lze pěstovat i v mírném podnebí. Pivoňky původně pochází z Číny, odkud byly přivezeny do Evropy v 18. století.

Delší doba kvetení

Oproti původním pivoňkám se hybridy vyznačují kvetením v jinou dobu. Tyto pivoňky kvetou již na jaře a kvetou až do léta. Není žádným překvapením, když vám tyto pivoňky začnou znovu kvést koncem léta. Hybridní odrůdy si drží listy až do podzimu a některé nabízejí zajímavou podívanou v různých barvách.

Méně starostí

Oproti keřovým a víceletým pivoňkám je péče o ně daleko méně náročná. Nemusíte je podpírat, což je typické pro vytrvalé pivoňky. Řez hybridů je snadný a je důležitý zejména po odkvětu rostliny. Po uschnutí květů hrozí zahnívání, což může přispět k výskytu a šíření nejrůznějších chorob, včetně plísně. Z tohoto důvodu je nutné odstranit shnilé části rostliny nůžkami.

Tento typ pivoněk je vhodný i pro začátečníky, péče o ně je totiž méně náročná
Tento typ pivoněk je vhodný i pro začátečníky, péče o ně je totiž méně náročná | Zdroj: SOE10 / Depositphotos

Vhodné pro začátečníky

Hybridy Itoh se stejně jako vytrvalé pivoňky od října stahují do země přes zimu a na jaře se opět probouzejí. Při sázení v záhonu je vždy mějte vpředu, aby mohly získat dostatek slunečního svitu, který potřebují pro svůj růst. Do pozadí sázejte vyšší rostliny. Díky nově vzniklým vlastnostem jsou tyto odrůdy pivoněk ideální pro začátečníky.

Jednu nevýhodu tyto nově vzniklé odrůdy přeci jen mají. Pokud byste si je chtěli uřezat a nechat ve váze, narazíte. Řezané pivoňky vydrží ve váze sotva jeden den.

Seříznutí pivoněk

Pokud máte typické pivoňky a chcete je umístit do vázy, je nutné dodržovat následující tři body:

  • Správná technika řezu: Před umístěním pivoněk do vázy seřízněte jejich stonky pod úhlem tří až pěti centimetrů.
  • Správná váza: Stonky jsou citlivé na světlo a rychle vadnou. Volte proto tmavé vázy nebo sklo. Snažte se udržovat čistotu uvnitř vázy a to, aby se stonky k sobě netiskly.
  • Umístění: Vyvarujte se průvanu a slunečnímu svitu.
Zdroje článku: