Libeček – nejen okrasná bylinka na balkon

Libeček – nejen okrasná bylinka na balkon
Libeček je oblíbená bylinka, která je nenáročná na pěstování a které se bude dobře dařit v květináči na balkoně nebo na terase. Libeček slouží jako okrasná rostlina a zároveň provoní balkon svojí výraznou aromatickou vůní.

Libeček má léčivé účinky

Libeček se v kuchyni používá čerstvý i sušený, je to bylinka vhodná do polévek, omáček, salátů, zeleninových směsí i k masu. Čerstvá a voňavá bylinka vypěstovaná přímo na balkoně je vždy k dispozici pro použití v kuchyni. Libeček je zdrojem vitamínu C, železa a draslíku a má i výrazné léčivé účinky – podporuje trávení, zmírňuje nadýmání, působí močopudně a má účinky proti křečím. Květy libečku přitahují včely a motýly.

Jak začít pěstovat libeček

Pěstování libečku je snadné, přesto je nutné dodržet několik pravidel. Libeček je možné pěstovat ze zakoupených sazenic nebo si připravit vlastní sadbu. Semínka se zasejí už v únoru a pěstují se v interiéru. Klíčení trvá poměrně dlouhou dobu, a to 15 až 22 dní, vzešlé sazenice se vysazují ven v dubnu. Od dubna do května je také možné provést přímý výsev semínek do venkovního květináče. Další možností je množení libečku dělením, to se provádí ke konci podzimu.

Umístění květináče

Libeček dobře prospívá na slunci nebo v polostínu, ale vadí mu příliš horké stanoviště. Rostlinky libečku rostou rychle, proto je lepší zvolit větší nádobu. Květináč by tedy měl být dostatečně velký s drenážními otvory, doporučuje je průměr 30–40 centimetrů a výška 20–30 centimetrů. Rostlinky libečku je potřeba vysazovat daleko od sebe, mezi jednotlivými rostlinami by mělo být místo 0,5 až 1 m. Libeček dokáže výrazně brzdit růst jiných rostlin, proto není dobře vysazovat ho do květináče s dalšími rostlinami.

Kvalitní zemina

Libeček je náročný na živiny, proto se pro jeho pěstování používá kvalitní substrát bohatý na živiny s hodnotou pH mezi 6,0 a 7,0. Libeček nesnáší přemokřené kořeny a vyžaduje dobrou drenáž – substrát se promíchá s trochou písku. Také je možné nasypat na dno květináče vrstvu štěrku nebo keramzitu.

Zalévání, hnojení, sklizeň

Libeček prospívá ve vlhké půdě, ale nesnáší přelití. Proto se zalévá pravidelně, ale mezi zálivkami se substrát nechá mírně proschnout. Během vegetačního období, tedy od jara do podzimu, se libeček jednou za měsíc přihnojuje hnojivem na bylinky. Listy libečku se mohou sklízet od května.

Přezimování

Libeček může přezimovat venku, rostliny ale potřebují ochranu proti mrazu. Proto se květináče umísťují na místo, které je chráněno před větrem, a podkládají se dřevěnou deskou nebo polystyrenem. Rostliny se na zimu zakrývají chvojím nebo slámou.

Rady pro pěstování

  • při práci s libečkem je potřeba nosit rukavice, jeho šťáva v kombinaci se slunečním zářením totiž může způsobit fototoxické podráždění pokožky
  • mladé rostlinky je nutné chránit před větrem
  • pravidelný sběr listů podporuje růst rostliny