Návod na přežití nouzového stavu aneb co dělat, když máte doma „ponorku“

Návod na přežití nouzového stavu aneb co dělat, když máte doma „ponorku“
Omezený pohyb i minimální možnosti zábavy. Řada lidí navíc kvůli pandemii koronaviru musí pracovat z domova. Vy, partner i vaši potomci teď trávíte mnoho času doma. Jak se z toho nezbláznit?

Potřebujete vlastní prostor

Ponorková nemoc je častá i v běžném životě u lidí, kteří spolu tráví pohromadě více času. Jenže jak z toho ven, když se nemůžete „osvobodit“ tím, že čas začnete trávit separátně?

I doma si můžete svůj osobní prostor vymezit. Se svými blízkými však musíte komunikovat. Střádat si vnitřní frustraci a následně vybouchnout není řešení. Ocitli jsme se v nestandardní situaci, a i vy tak máte plné právo se cítit zmatení a vyčerpaní.

O své pocity se s rodinou podělte. Buďte však klidní, věcní a obejděte se bez výčitek. Partnerovi či partnerce vysvětlete, že potřebujete „dobít baterky“. Dokonce i děti je vhodné naučit, že se kolem nich netočí celý svět a pokud nejde zrovna nikomu o život, jejich přání jistě snesou chvíli odkladu. Spokojená máma a táta je důležitější.

Co pro sebe doma můžete udělat? Zavolejte svým přátelům nebo si přečtěte knihu. Odborníci také doporučují do své pravidelné rutiny zařadit cvičení, které vás nabije energií. I v rámci nouzového stavu můžete vyrazit na procházku do přírody.

Komunikace je základ

Je toho na vás moc? Snažíte se zvládat vlastní práci, balancujete mezi domácností a dálkovou výukou dětí? Nenakládejte si na sebe všechny povinnosti. Jednoduše poproste svůj protějšek, aby se do chodu domácnosti zapojil. Nečekejte, že mu dojde, že už padáte únavou, musíte mu zkrátka o svých problémech říct.

Smiřte se ovšem s tím, že si poradí po svém. Nelpěte na kořenkách seřazených podle abecedy a dokonale vycíděných skleničkách. Ostatně snížit nároky je v této zátěžové situaci na místě. Přibylo vám mnohem více povinností, není tak nutné si ještě generovat další. Doma však nemusí být za všech okolností dokonale uklizeno a děti také neutrpí, pokud budou už třetí den večeřet jen chleba se šunkou.

Psychologové upozorňují na zajímavý fakt: Fungující rodinu by ani tak krizová situace, jakou je lockdown, neměla „rozložit“.

Berte tak nouzový stav jako dobrou příležitost k tomu, jak se naučit ujasnit si, co vlastně chcete, otevřeně o svých pocitech mluvit, komunikovat s nejbližšími a s chladnou hlavou řešit i konfliktní situace.